logo

CEC a prezentat modelul secţiilor de votare cu echipament nou


https://www.ipn.md/ro/cec-a-prezentat-modelul-sectiilor-de-votare-cu-echipament-nou-7967_1016356.html

Comisia Electorală Centrală (CEC) a prezentat modelul secţiilor de votare dotate cu echipament nou, pentru scrutinul parlamentar din 30 noiembrie. Fiecare local al secţiei de votare va dispune de cel puţin două urne de vot staţionare şi o urnă de vot mobilă, transmite IPN

Ludmila Lupaşcu, şefa Direcţiei managementul alegerilor din cadrul CEC, a comunicat că urnele de vot vor fi de 3 tipuri. Cea mai mare, de 80 de litri, este pentru cel mult 1000 de alegători. Urna de 45 de litri este pentru cel mult 500 de alegători, iar cea de-a treia, de 21 de litri, este mobilă şi va fi folosită pentru votul la domiciliu. Şi cabinele pentru vot secret au fost uniformizate şi au dimensiunile de: 50 cm*30 cm*170 cm, iar pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii aceste dimensiuni sunt de 50 cm*30cm*150cm.  CEC a recomandat deschiderea secţiilor de vot la parterul instituţiilor pentru a facilita accesul persoanelor cu nevoi speciale şi celor în etate.

Secţiile de votare vor avea şi câte 2 calculatoare pentru implementarea la nivel naţional a Registrului de Stat al Alegătorilor, parte componentă a Sistemului Informaţional Automatizat „Alegeri”. Acesta reprezintă un sistem informaţional unic integrat de evidenţă a alegătorilor din Republica Moldova, realizat în baza Registrului de Stat al Populaţiei. Pentru realizarea acestui obiectiv, au fost procurate 4200 de laptopuri, fiind repartizate câte 2 pentru fiecare birou electoral al secţiei de votare. În ziua alegerilor, operatorii vor verifica datele de identitate ale alegătorilor şi vor înregistra online participarea acestora la votare. La totalizarea rezultatelor, aceştia vor transmite operativ informaţia la CEC.

Preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a comunicat că în procesul de organizare a alegerilor sunt implicate 22400 de persoane şi a mulţumit partenerilor de dezvoltare pentru că au susţinut financiar procurarea noului echipament.

Din fondul mixt al Republicii Moldova şi al Guvernului Norvegiei în cadrul Programului PNUD pentru Democraţie s-au procurat 6 940 de cabine pentru vot secret şi 10 000 de urne de vot, precum şi alte materiale electorale, inclusiv pentru persoanele cu nevoi speciale. Costul este de 436270 de dolari SUA. Pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie au fost constituite 2066 de secţii de votare, dintre care 95 peste hotarele ţării.