logo

CEC a inițiat 8 procese contravenționale care vizează finanțarea alegerilor din Găgăuzia


https://www.ipn.md/ro/cec-a-initiat-8-procese-contraventionale-care-vizeaza-finantarea-7965_1096959.html

Comisia Electorală Centrală a inițiat opt procese contravenționale pentru depășirea plafoanelor pentru donații în numerar în cadrul campaniei electorale pentru alegerile desfășurate în UTA Găgăuzia, transmite IPN.

Potrivit CEC, Consiliul Electoral Central al UTA Găgăuzia nu a stabilit în regulament care este plafonul maxim al donațiilor colectate în numerar de către concurenții electorali. Însă, legislația prevede că regiunea este administrată în temeiul Constituției Republicii Moldova, al altor legi ale Republicii Moldova, dar și în temeiul actelor normative ale Adunării Populare a Găgăuziei, care nu vin în contradicție cu Constituția și legislația Republicii Moldova.

„Astfel, verificând rapoartele totalizatoare privind finanțarea campaniei electorale, publicate pe pagina web de către Consiliul electoral central al Găgăuziei, Comisia Electorală Centrală a constatat mai multe donații din partea persoanelor fizice cu depășirea plafonului maxim stabilit de lege pentru donațiile în numerar, în mărime de 11 700 lei”, precizează CEC.

În procesele CEC sunt vizați toți cei opt care au candidat pentru funcția de bașcan al UTA Găgăuzia. Conform Codului Contravențional, odată ce CEC a Găgăuziei nu a întreprins nicio acțiune, agenții constatatori din cadrul Comisiei Electorale Centrale au intervenit prin constatarea și înregistrarea celor opt contravenții. Pasibili de răspundere pentru încălcările admise sunt fiecare din cei 106 donatori care sunt bănuiți de finanțarea ilegală prin depășirea plafonului donațiilor în numerar.

Încălcarea menționată se sancționează cu amendă de la 30 la 90 de unități convenționale aplicată persoanei fizice sau cu amendă de la 180 la 300 de unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere.