logo

CEC a contestat hotărârea care o obliga să desfăşoare referendumul iniţiat de Platforma DA


https://www.ipn.md/ro/cec-a-contestat-hotararea-care-o-obliga-sa-desfasoare-referendumul-7965_1026723.html

Comisia Electorală Centrală a contestat în instanţa ierarhic superioară dreptul Curţii de Apel Chişinău de a-i impune autorităţii electorale o linie anume de comportament, explică secretarul CEC, Andrei Volentir. Acesta a comentat decizia Curții de Apel Chişinău prin care aceasta obligă Comisia să desfăşoare referendumul constituțional inițiat de Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr”. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, Andrei Volentir a declarat că justiţia poate doar să invalideze un act administrativ al unei instituţii autonome cum e Comisia Electorală, nu şi să oblige această instituţie să dea o decizie pe care o crede justiţia potrivită, transmite IPN.

„Comisia este un organ independent constituit de Parlament pentru realizarea politicilor electorale, respectiv, nimeni în ţara aceasta nu este în drept să intervină în autonomia ei. Pentru asta am fost investiţi de către Parlament: să adoptăm soluţii care considerăm că trebuie luate, în limitele legii. Instanţa a făcut o ingerinţă grosolană în activitatea Comisiei, obligând-o să dea o soluţie anume”, a apreciat secretarul CEC.

Comisia Electorală Centrală de la Chişinău a respins, la sfârşitul lunii martie, organizarea referendumului inițiat de Platforma DA pentru că grupul de inițiativă nu ar fi adunat conform legislației semnăturile pentru plebiscit. Reprezentanții grupului de inițiativă au contestat în judecată decizia CEC, iar Curtea de Apel Chişinău le-a dat câştig de cauză hotărând că CEC este obligată să desfăşoare referendumul inițiat.

Referendumul inițiat de Platforma DA ar urma să aibă 4 întrebări, două privind alegerea şi demiterea preşedintelui de către popor, una privind excluderea imunității parlamentare şi a patra privind reducerea numărului de deputați. Alegerea şi demiterea preşedintelui prin vot direct deja s-a rezolvat printr-o decizie a Curții Constituționale. Totodată, deputații din majoritatea parlamentară propun un proiect de lege privind excluderea imunității parlamentare.