CEC a aprobat înregistrarea grupului de iniţiativă pentru iniţierea unui referendum republican
https://www.ipn.md/ro/cec-a-aprobat-inregistrarea-grupului-de-initiativa-pentru-initierea-unui-referen-7965_968897.html
Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat marţi, 18 martie, înregistrarea grupului de iniţiativă al cetăţenilor pentru iniţierea referendumului republican privind modificarea Constituţiei Republicii Moldova, transmite Info-Prim Neo.
Cu toate că înregistrarea grupului a fost aprobată, CEC a semnalat o serie de divergenţe şi erori depistate pe parcursul examinării setului de acte îanintate de către autorii proiectului. Încălcările se referă la modul de înregistrare a persoanelor semnatare pentru proiect.
CEC a constata că aproximativ 300 de semnături ale cetăţenilor doritori de a se înregistra în calitate de membri ai grupului de iniţiativă nu pot fi admise şi considerate valabile. Astfel, potrivit raportorului Iurie Ciocan, în urma examinării documentelor s-a constatat unele erori la completarea listelor membrilor grupului de iniţiativă şi a declaraţiilor acestora. Potrivit sursei citate, la 181 de persoane datele de identitate din listă nu corespund cu datele din buletinele de identitate. La 119 de persoane actele de identitate nu sunt valabile sau numărul buletinului de identitate lipseşte din lista prezentată. Totuşi, circa 1146 de persoane au fost înregistrate în calitate de membri ai grupului de iniţiativă.
Pentru înregistrarea grupului de iniţiativă au votat şapte membri CEC. Unul dintre reprezentanţii CEC, Nicolae Gârbu, s-a pronunţat împotriva înregistrării grupului. Potrivit acestuia, iniţiativa de începere a referendumului nu este legală. În acest context, Gârbu a venit cu un proiect alternativ de iniţiativă a modificării Constituţiei. După dezbaterile pe marginea subiectului, majoritatea membrilor CEC au respins propunerea colegului lor şi au aprobat proiectul iniţiat de PLDM.
Ca rezultat al aprobării înregistrării grupului menţionat, s-a stabilit un termen pentru colectarea semnăturilor susţinătorilor referendumului constituţional republican. Începând cu 24 martie curent, până la 23 iunie 2008, autorii proiectului împreună cu membrii grupului de iniţiativă vor trebui să adune 200.000 de semnături. Ulterior, semnăturile vor fi verificate de CEC şi apoi proiectul privind modificarea Constituţiei va fi transmis spre examinare Curţii Constituţionale..
La 23 februarie curent, Partidul Liberal Democrat (PLDM) a format un grup de iniţiativă pentru desfăşurarea unui referendum republican în vederea modificării modului de alegere a preşedintelui R. Moldova şi a deputaţilor în Parlament.
PLDM propune modificarea Constituţiei, astfel ca Preşedintele R. Moldova să fie ales prin vot direct de către populaţie şi nu de către Parlament, conform prevederilor actuale. De asemenea, formaţiunea propune introducerea sistemului electoral mixt, astfel ca 51 de deputaţi să fie aleşi într-o singură circumscripţie electorală naţională (aşa cum sunt aleşi în prezent), iar 50 de deputaţi în circumscripţii uninominale.