logo

CEC a anunţat Misiunea de observatori a CSI despre pregătirile pentru scrutinul de mâine


https://www.ipn.md/ro/cec-a-anuntat-misiunea-de-observatori-a-csi-despre-pregatirile-7965_1030916.html

Preşedinta Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, a avut, sâmbătă, o întrevedere cu reprezentanţii Misiunii internaţionale de observatori a Comunităţii Statelor Independente. În cadrul acesteia, Alina Russu a spus că, dat fiind faptul că datele prezenţei la vot vor putea fi urmărite online, spre sfârşitul zilei se vor putea anunţa deja datele preliminare ale scrutinului, transmite IPN.

Întrebată de către membrii Misiunii de observatori despre studenţii care nu pot vota la locul aflării, Alina Russu a spus că această modalitate este aplicată doar la alegerile parlamentare, iar problema este că studenţii nu sunt suficient de informaţi despre posibilităţile pe care le-au avut ca să poată vota la locul aflării. Conform prevederilor Codului Electoral, dreptul la vot poate fi exercitat în localitatea unde votantul are domiciliul permanent sau viză de reşedinţă. Problema este că majoritatea studenţilor cazaţi la cămine nu au şi viză de reşedinţă. Pentru turul doi, CEC a venit cu o solicitare către conducătorii instituţiilor de învăţământ să faciliteze procesul de vot al studenţilor. Unii conducători s-au arătat dispuşi să nu aplice absenţe studenţilor care vor pleca în localitatea de baştină să-şi exercite dreptul la vot şi vor întârzia luni, pe 14 noiembrie, la ore.

Alexei Sergheev, secretarul general al Consiliului Adunării Interparlamentare a CSI, a anunţat că pe parcursul zilei de duminică procesul de vot va fi monitorizat de 51 de observatori din şapte state. Acesta s-a arătat mulţumit de procesul de desfăşurare a primului tur de scrutin şi de colaborarea misiunii cu CEC. El şi-a exprimat speranţa că şi pe parcursul celui de-al doilea scrutin CEC va da dovadă de aceeaşi receptivitate. Despre majorarea numărului buletinelor de vot la unele secţii de votare, inclusiv cele 30 din stânga Nistrului, Alexei Sergheev a spus că autorităţile au întreprins acţiunile necesare asigurării dreptului la vot tuturor cetăţenilor.

Coordonatorul misiunii, Akramşo Felaliev, a menţionat că activitatea CEC pe parcursul întregii perioade a fost una profesionistă, iar unele problemele constatate de observatori pe parcursul procesului electoral vor fi anunţate ulterior şi speră că sugestiile făcute vor fi de folos. Acesta a adăugat că pe parcursul zilei de duminică, la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, observatorii misiunii vor fi cu ochii pe procesul de vot şi în secţiile de votare din străinătate.