logo

Cea mai mare donație de cărți în română, pentru biblioteci din 200 de localități. Joi în PMAN – un amplu eveniment


https://www.ipn.md/ro/cea-mai-mare-donatie-de-carti-in-romana-pentru-7967_1107867.html

Biblioteci din 200 de localități, care au solicitat înnoirea stocurilor de cărți, vor primi de peste Prut aproape 100 de mii de volume în format fizic și tot atâtea în format digital. Cărțile sunt achiziționate de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, din cadrul Guvernului României. Ceremonia de donație va avea loc în Piața Marii Adunări Naționale, joi, 10 octombrie, la ora 13.00, transmite IPN.

Este cel mai amplu proiect cultural, derulat în ultimii 30 de ani de România în Republica Moldova, cu scopul de a afirma și dezvolta identitatea etnică, culturală și lingvistică românească, dar și de a contribui la formarea noii generații în Republica Moldova, menționează Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

Potrivit solicitării Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova și ca urmare a discuțiilor cu Ambasada României la Chișinău, a fost semnalată necesitatea înnoirii stocului de cărți al bibliotecilor publice din Republica Moldova. Reprezentanții BNRM au menționat că o problemă majoră este lipsa cărților noi în limba română, majoritatea manualelor fiind vechi și deteriorate. „Cetățenii Republicii Moldova sunt interesați de cărți în limba română, iar cărțile noi ar încuraja lectura printre tineri și adulți.ˮ

„Promovarea și cultivarea limbii române în Republica Moldova este o prioritate pentru DRRM și mă bucur că am reușit să alocăm un buget de aproximativ 4 milioane de RON pentru achiziționarea de cărți valoroase, scrise în limba română, ale unor autori clasici și contemporani, români și străini”, declară secretarul de stat al DRRM, Adrian Dupu.

Lansat din luna aprilie, proiectul „Cărți în limba română pentru bibliotecile din Republica Moldova” ajunge, în sfârșit, la etapa donării către Biblioteca Națională a Republicii Moldova. Această instituție urmează să distribuie volumele, în cel mai scurt timp, bibliotecilor publice din 200 de localități.