logo

Cea mai mare donație de carte românească, pentru 300 de biblioteci


https://www.ipn.md/ro/cea-mai-mare-donatie-de-carte-romaneasca-pentru-300-7967_1107948.html

România creează poduri culturale prin carte. Mii de volume în limba română, achiziționate de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, au fost recepționate joi, 10 octombrie, la Chișinău. Peste 100 de mii de cărți în format fizic, precum și echivalentul acestora în format electronic, urmează să fie donate bibliotecilor publice din 200 de localități, transmite IPN.

Secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, din cadrul Guvernului României, Adrian Dupu, a menționat că aceasta reprezintă cea mai mare donație de carte pe care România o face Republicii Moldova în ultimii 34 de ani. „Ne bucurăm că putem să venim în sprijinul iubitorilor de carte, cititorilor din toate colțurile țării și prin acest lucru dorim să consolidăm relația specială între România și Republica Moldova. Sper ca aceste cărți să ajungă la cât mai mulți copii, tineri și vârstnici deopotrivăˮ, a spus Adrian Dupu.



Directorul general al Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, Elena Pintilei, a declarat că necesitatea de carte românească se resimte în bibliotecile din țară. „Credem că prin implementarea acestui proiect vom acoperi o parte din necesitățile utilizatorilor noștri, care încă pășesc pragul bibliotecilor, cei care sunt parte a comunităților, dar noi, bibliotecarii, fiind cei care gestionăm biblioteca, suntem parte a comunității și tot mai mult ne implicăm în nevoile comunităților în care noi activămˮ, a spus directorul bibliotecii.

Ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu, a afirmat că proiectul  se înscrie armonios în tot ce a făcut și face România pentru Republica Moldova. „Sprijinul acordat de Guvernul României se regăsește în toate domeniile vieții, aici, în Republica Moldova, și este un sprijin firesc, care va continua. Este un ajutor care reprezintă în esență o investiție în viitorul Republicii Moldovaˮ, a declarat diplomatul român.



Ministrul culturii, Sergiu Prodan, a spus că bibliotecile în comunitățile din Moldova joacă un rol greu de supraestimat, reprezintă inima comunităților. Și tot ajutorul României pe durata acestor ani și pe viitor au un singur scop – să unească comunități. „Ministerul Culturii în continuare va depune tot efortul pentru ca aceste cărți nu doar să treacă din mână în mână, ci să lase un impact puternic în sufletul fiecărui omˮ, a spus Sergiu Prodan

Președintele Parlamentului Republicii Moldova a menționat că donația de carte continuă un lanț de evenimente frumoase ce reafirmă ajutorul statului român. „Noi promitem că le citim pe toate și așteptăm următorul lot!ˮ, a declarat Igor Grosu.

Biblioteca Națională a Republicii Moldova este instituția care va distribui ulterior volumele în toate cele 300 de biblioteci publice.