Cea de-a şasea viitură se aşteaptă că va veni cu până la 6 metri înălţime
https://www.ipn.md/ro/cea-de-a-sasea-viitura-se-asteapta-ca-va-veni-7967_983748.html
Viitura cea temută este încă în regiunea Cernăuţi şi ar putea ajunge pe teritoriul Republicii Moldova peste 2-3 zile, cel mult în 5 zile, a declarat pentru Info-Prim Neo ofiţerul de presă al Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, Liliana Puşcaşu.
La Criva, Briceni, se efectuează lucrări de consolidare a barajului pentru a diminua riscul inundaţiilor. Cea de-a şasea viitură se aşteaptă că va veni cu până la 6 metri înălţime. În zonă au fost aduşi 5000 de saci cu nisip. Încă 1300 de saci sunt pregătiţi, dacă va fi nevoie.
Peste 100 de oameni lucrează la construcţia a 2,5 km de dig în satul Drepcăuţi din acelaşi acelaşi raion.
În oraşul Ungheni a fost inundată deja o casă, familia a fost evacuată la rude. 3100 de saci cu nisip au fost folosiţi pentru a consolida barajul pe o distanţă de 2,7 km. Pentru a proteja gospodăriile din satul Măcăreşti, Ungheni, au fost puşi 1000 de saci cu nisip, iar pompierii efectuează lucrări de pompare a apei. În acest sat sunt inundate deja 42 de case şi 132 de persoane au fost evacuate.
În satul Nemţeni, Hânceşti, unde au fost inundate peste 200 de case, sunt formate echipe mobile de cercetare şi evacuare a animalelor şi păsărilor domestice. În paralel, se lucrează la digului din preajma liceului unde sunt adăpostiţi sinistraţii. În aceste activităţi sunt antrenaţi 120 de salvatori, 4 scafandrieri, 1000 de soldaţi şi 56 de carabinieri.
În satul vecin, Cotul Morii, de unde au fost evacuate peste 1000 de persoane, mână la mână lucrează salvatorii din Republica Moldova şi din România, care au pus în aplicare generatoare, autospeciale şi întăresc digul cu 300 de saci cu nisip.
Barajele se întăresc în satele Obileni şi Sărăteni din apropiere. În lucrări sunt antrenaţi salvatori, scafandrieri, carabinieri şi poliţişti. În satul Sărăteni de ieri sunt inundate 70 de case din partea vestică. Populaţia este evacuată în şcolile şi grădiniţele din satele Oneşti şi Căţăleni.
Prutul a înecat şi 40 hectare de păşune în satul Zberoaia, Nisporeni.
Lacul de acumulare Costeşti-Stânca are în amonte 95,14 metri, în creştere de 6 centimetri faţă de ziua de ieri, cota critică fiind de 95,8 metri. Deversările constituie 800 metri cubi pe secundă.
Pe Nistru situaţia rămâne stabilă. La Vadul lui Vodă nivelul apei a crescut cu 5 centimetri. În lacul de acumulare de la Dubăsari în amonte sunt 27,19 metri adâncime, cota critică fiind de 29 de metri. Deversările constituie 1250 de metri cubi pe secundă.
De vineri a fost introdus regimul de situaţie excepţională, angajaţii Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale activează în regim de 24 din 24 de ore. La momentul actual marea majoritate a salvatorilor, pompierilor, scafandrierilor se află în teritoriile inundate sau cu risc sporit de inundaţie.