logo

Ce trebuie să facă un președinte bun pentru poporul său. Sondaj IPN


https://www.ipn.md/ro/ce-trebuie-sa-faca-un-presedinte-bun-pentru-poporul-8008_1076682.html

Pe 1 noiembrie, cetățenii Republicii Moldova vor fi chemați la urne să aleagă cine va fi  președintele țării pentru următorii patru ani. Agenția de presă IPN a întrebat trecătorii: „Ce trebuie să facă un președinte bun pentru poporul său”. Răspunsurile le puteți urmări în sondajul de mai jos:

Dan Morari, 22 de ani, student:

„Personal, consider că preşedintele ar trebui să se expună şi să-şi asume consecinţele asupra tuturor acţiunilor pe care le face pe parcursul celor patru ani de mandat. Să-şi dedice tot sufletul pentru dezvoltarea şi protejarea statului nostru. Dacă vor fi aceste două lucruri, eu cred că celelalte, pe care ar trebui un preşedinte adevărat să le îndeplinească, o să vină de la sine”.



Veronica Ciorici, 57 de ani, casnică:

„Să aibă grijă de bunăstarea oamenilor, fiindcă dacă oamenii o să trăiască bine, înseamnă că şi rezultatele muncii lui vor fi pe măsură. La noi în Moldova, problema principală la moment asta şi este. Personal, mi-aş dori să aibă grijă de generaţia tânără. Am trei copii şi nepoţei, doi lucrează, unul studiază. Spre bucuria mea, sunt toţi în ţară, dar le văd greutăţile şi mă doare inima. Noi de fel suntem cei care iubim Moldova şi nu am preferat să mergem în altă parte să dezvoltăm alte ţări, să participăm cu mintea noastră la dezvoltarea lor, dar să facem ceva pentru ţara noastră, cu toate că întâmpină mari greutăţi. Cea mai dureroasă latură a generaţiei tinere e că foarte greu îşi cumpără un spaţiu locativ din salariile lor. Dacă mai au un suport financiar de la părinţii plecaţi peste hotare, atunci îşi rezolvă problemele, dar dacă vor să şi le rezolve singuri, e foarte greu. Eu nu neg că nu ar trebui să se ţină cont şi de persoanele de vârsta a treia, pentru că printre ei mă număr și eu şi îmi dau seama că e foarte greu să trăieşti cu o pensie mică, dar fiind părinţi, cedăm ce e mai bun copiilor, ne gândim mai întâi la ei şi apoi la noi”.




Tudor Bantos, 19 ani, student:

„Noi suntem studenţi, pentru noi cel mai important acum sunt locurile bugetare în instituţiile de învăţământ. Asta e pentru noi acum cel mai important, pentru că nu toţi au posibilitatea să plătească contractul. Părinţilor – cel puţin să le mărească salariile. Pentru bunici – să micşoreze anii de lucru necesari pentru pensie, să dea mai jos vârsta de pensionare”.




Ion Holban, 74 de ani, fizician:

,,Să trăiască cu viaţa poporului, să fie un om cu valori moral-spirituale, în primul rând. În al doilea, să fie un om cu dreptate. În al treilea rând, să ţină la poporul lui, la arealul de cultură, la limbă, religie – ceea ce determină existenţa unui popor. Tinerilor, să le dea încredere în ziua de mâine, să aibă un viitor aici, acasă. El trebuie să protejeze cuibul până tinerii capătă aripi. Timp de 30 de ani, în Republica Moldova noi nu am avansat nicăieri absolut. Să dea libertate, cu dictatură nu putem avea libertate şi tânărul nu poate să-şi exprime firea lui. Când omul îşi poate exprima firea, îi dă voie să lucreze, atunci el este creativ. Un om sub dictatură nu e creativ”.


Anatol Grigore, 55 de ani, montator de sisteme de securitate:

„Să creeze locuri de muncă ca să nu plece oamenii peste hotare, salarii. Este o problemă nu doar pentru tineri, dar şi pentru întreaga societate. Și un bătrân vrea o pensie decentă. Să facă ordine în toată ţara, ca să trăiască bine orice categorie de oameni”.


Andrei Bivol, 32 de ani, inginer-arhitect:

„Tinerilor să le dea posibilitatea să lucreze în ţară, să creeze condiţii, să investească. Corupţia, în primul rând în domeniul justiţiei, este cea mai mare problemă pentru că afectează şi restul. Persoanelor în etate, pe lângă pensie, ar trebui să le dea acces gratuit la medicină”.




Irina Diaca, 29 de ani, medic-cosmetolog:

„Un preşedinte trebuie să susţină producătorul autohton, tinerii antreprenori, tinerii deştepţi, care termină facultăţile cu medii foarte mari, ca să nu plece peste hotare, să rămână în ţară şi să ridice ţara. Moldova este foarte mică şi nu necesită investiţii foarte multe. Pentru tineri, în primul rând, să facă toate condiţiile ca aceştia să nu dorească să plece din ţară, prin salariu motivant. În al doilea rând, zone verzi, dezvoltare digitală, culturală, nu doar prin HoReCa, distracţii, dar şi prin vizite gratuite în muzee, teatre, să susţină studenţii cu o bursă mare. Preşedintele trebuie să nu fie cumpărat cu bani, să fie el însuşi motivat să nu ia mită”.




Ana Pamfilii, 81 de ani, pensionară, fost educator:

„Niciodată nu am vrut mulţi bani, am vrut atât cât să am pentru mine, nu am vrut bogăţii niciodată, dar eu cred în Domnul şi el îmi ajută. Acum Biserica e împreună cu politica şi e bine să se implice, poate s-or mai reţine la furat, pentru că e păcat”.


Marina Florea, IPN