logo

Ce spune un membru CEC despre declarația lui Pavel Filip privind anticipatele


https://www.ipn.md/ro/ce-spune-un-membru-cec-despre-declaratia-lui-pavel-filip-privind-anticipatele-7965_1048202.html

Un referendum consultativ poartă un caracter de opinie publică pentru viitorii legiuitori, care pot să-și întemeieze inițiativele legislative, inclusiv de modificare a Constituției, pe rezultatele acestui referendum. Este opinia personală a membrului CEC, Iurie Ciocan, exprimată într-un interviu pentru Europa Liberă, pe marginea declarației premierului în exercițiu Pavel Filip, liderul fracțiunii PDM în Parlament, de a organiza un eventual scrutin parlamentar anticipat pe baza rezultatelor referendumului din 24 februarie, transmite IPN.

Potrivit lui Iurie Ciocan, negocierile privind formarea unei majorități parlamentare și rezultatele unui referendum nu trebuie puse într-un coș, sunt chestiuni absolut separate. Membrul CEC a spus că rezultatele referendumului consultativ nu produce efecte imediate juridice, nu s-a modificat Constituția prin diminuarea numărului de membri în Parlament.

„Aceste lucruri urmează încă, dacă va fi voința politică necesară, să fie transcrise sub formă de proiecte de modificare a Constituției, trecute toate procedurile legislative stabilite, inclusiv pauza cea de șase luni pentru chibzuirea asupra necesității, oportunității modificării Constituției, ulterior, după modificare, dacă asta va avea loc, se va aplica deja regula nouă. Asta-i partea teoretică a problemei”, a spus Iurie Ciocan.

Întrebat, în cadrul interviului, de unde s-ar luat bani pentru alegerile parlamentare anticipate, Iurie Ciocan a spus că „doar din buget, din altă parte decât din buget activitatea electorală nu poate fi finanțată”, amintind că la „ultimele alegeri parlamentare au fost bugetate 100 de milioane de lei”.

Premierul Pavel Filip, tot el şi președinte al fracțiunii parlamentare a PDM, a declarat recent că „dacă vor avea loc alegeri parlamentare anticipate, ele trebuie să se desfășoare așa cum au votat cetățenii țării la referendumul consultativ din 24 februarie, adică să fie aleși 61 de deputați, nu 101”. În urma referendumului republican consultativ din 24 februarie, pentru reducerea numărului deputaților s-au expus aproape 745 de mii de cetățeni, iar împotrivă – peste 266 de mii.