logo

Ce facem cu copiii de grădiniță în timpul verii? Studiu Expert-Grup


https://www.ipn.md/ro/ce-facem-cu-copiii-de-gradinita-in-timpul-verii-studiu-7967_1048934.html

Grădinițele care se închid pe timp de vară sau orarul redus de funcționare a acestora reprezintă o problemă pentru părinții care își continuă activitatea și în perioada sezonului estival. Într-un studiu semnat de Constanța Popescu pentru Expert-Grup, se arată că „dreptul la muncă al părinților cu copii mici și activitatea economică sunt în prezent afectate negativ de regimul redus de funcționare a grădinițelor de stat în perioada de vară”.

Potrivit autoarei, remedierea situației devine o urgență, în condițiile în care natalitatea a scăzut cu peste 15% în ultimii cinci ani,  angajatorii se plâng că nu au angajați suficienți, iar mulți părinți nu pot lucra pe timp de vară pentru a-și întreține copiii. Ca urmare, închiderea grădinițelor în sezonul estival este în detrimentul drepturilor copiilor.

Pentru a se evita astfel de situații, studiul vine cu propuneri adresate Ministerului Educației, Culturii și Cercetării ( MECC ). Potrivit autoarei, MECC ar trebui să emită un ordin de modificare a programului grădinițelor, prin care să fie introdus un sistem mixt de acordare a concediilor pentru educatori și angajați. Concret, o parte din concediu să fie acordat simultan în luna august, iar restul zilelor de odihnă să fie acordate de-a lungul anului.

„Excepție trebuie să fie funcționarea continuă (12 luni pe an) pentru unele grădinițe cu profil specializat și câteva „grădinițe de gardă” în fiecare direcție/sector mare. Prioritare pentru funcționarea continuă sau concedii foarte scurte se recomandă a fi grădinițele cu regim de 12 ore de funcționare, pentru că au educatori în 2 schimburi”, se mai arată în studiu.

Potrivit autoarei, acest sistem este benefic pentru educatori, care vor avea o combinație de concediu garantat în timpul sezonului de vară (luna august) și o altă parte de concediu de care să beneficieze oricând au ei nevoie.

Noul regulament ar trebui să prevadă și un punct suplimentar de funcționare a grădinițelor de stat în zilele dinaintea sărbătorilor, instituțiile având dreptul să reducă ziua de muncă cu maximum o oră.

Argumentul autoarei este că salariile educatorilor sunt formate din bugetul de stat, din impozitele achitate de persoanele fizice și agenții economici, fiind astfel important ca serviciile de grădiniță să permită angajaților și angajatorilor să activeze în continuare.