logo

Ce cred moldovenii despre organizarea referendumului în aceeași zi cu prezidențialele


https://www.ipn.md/ro/ce-cred-moldovenii-despre-organizarea-referendumului-in-aceeasi-zi-7967_1103452.html

Un sondaj IMAS arată că circa 52% din respondenți nu sunt de acord ca odată cu alegerile prezidențiale să aibă loc și referendumul privind integrarea europeană. Alți 44% sunt de acord ca referendumul să se desfășoare concomitent cu prezidențialele, iar 4% – nu știu sau nu răspund. Barometrul socio-politic februarie 2024 a fost prezentat de către compania de cercetare sociologică joi, transmite IPN.

Potrivit sondajului, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale anticipate, pentru Maia Sandu ar vota 33,3% din alegători, iar pentru Igor Dodon – 23,8%. Cei doi politicieni sunt urmați de Ion Ceban și Ion Chicu – câte 6,7%, Renato Usatîi – 4,8%, Irina Vlah – 4,7%, Vladimir Voronin – 2,5% etc. 8,4% din intervievați nu știu sau nu au răspuns, 3,3% au declarat că nu ar vota pe nimeni etc. Din cei deciși, 37,7% ar vota pentru Maia Sandu, iar 26,9% pentru Igor Dodon. 

Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum, 56% din intervievați ar vota pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, 28% ar vota contra. Ceilalți nu ar participa, nu știu, nu au decis sau nu au răspuns.

Pentru aderarea la Uniunea Vamală ar vota 42%, iar 37% s-au pronunțat contra. Totodată, pentru unirea cu România ar vota 38%, iar 50% ar vota contra.

Cercetare sociologică a fost realizată la comanda companiei Independent News (România) în perioada 9-27 februarie, pe un eșantion de 1091 de respondenți. Eroarea maximă de eșantionare este de ±3%.