logo

Ce a adus bun anul 2017 în justiție și statul de drept. Campanie IPN


https://www.ipn.md/ro/ce-a-adus-bun-anul-2017-in-justitie-si-statul-de-drept-campanie-ipn-7978_1039033.html

Cu bune, cu rele, anul 2017 ajunge la final și este momentul potrivit să facem totalurile. Cu această ocazie, IPN a adunat prin lume gânduri bune, de această dată doar bune, de la cei care iau decizii și de la cei pentru care se iau decizii. Ce a adus bun anul 2017? La această întrebare i-am provocat să răspundă pe cei care au acceptat să ne fie alături în dorința noastră de a găsi ceea ce este bun în lucrurile care ne înconjoară și în evenimentele care ne marchează. Chiar dacă de mai multe ori nu toate merg așa cum ne-am dori, câștigă omul și câștigă societatea care are capacitatea să vadă și în probleme, și în lucruri mai rele, o oportunitate în plus de implicare pentru a schimba lucrurile în bine. Pentru fiecare dintre subiectele abordate venim cu mai multe clasamente care reflectă poziția celor care le-au întocmit. Mai jos vedeți ce a adus bun 2017 în justiție și statul de drept.
---


Clasamentul Centrului de Resurse Juridice din Moldova:

1.
Coeziunea organizațiilor societății civile (OSC) pe subiecte din domeniile justiției, drepturilor omului, statului de drept.

„Organizațiile societății civile întotdeauna au comunicat și au colaborat în domeniile în care activează, însă în anul 2017 s-a simțit o coeziune puternică a OSC-urilor independente ce activează pe diferite segmente, pentru a stopa promovarea și votarea anumitor inițiative legislative periculoase pentru democrația și statul de drept din Republica Moldova. Spre exemplu, a fost stopată adoptarea proiectului de lege care impunea rigori și interdicții excesive pentru activitatea organizațiilor societății civile. Proiectul de lege cu privire la asociațiile obștești, elaborat inițial de grupul de lucru, corespundea celor mai bune standarde și practici internaționale. Ulterior, Ministerul Justiției a venit cu un șir de completări contrare standardelor internaționale și care puneau în pericol întregul sector asociativ și democrația în Republica Moldova. Peste 160 de OSC-uri au semnat atunci un apel în care au cerut autorităților să renunțe la inițiativa de limitare a activității organizațiilor societății civile”.

2. Stoparea procesului de adoptare a legii privind liberalizarea capitalului și stimularea financiară.

„Prin efortul comun al OSC-urilor independente și cu suportul partenerilor de dezvoltare, care au formulat recomandări, a fost stopată votarea acestei legi, ce urma să legalizeze ilegalități și să compromită eforturile de combatere a corupției și de edificare a unui stat de drept în Republica Moldova”.

3. Confirmarea regulii cu privire la publicarea numelui părților în hotărârile judecătorești.

„La începutul anului 2017 pe portalul instanțelor judecătorești a dispărut funcția de căutare a hotărârilor judecătorești după numele părților. Tot atunci au început discuțiile pentru modificarea Regulamentului Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la modul de publicare a hotărârilor judecătorești. Unele autorități insistau pe introducerea regulii de anonimizare a tuturor hotărârilor judecătorești, adică excluderea publicării numelui părților persoane fizice. Un număr impresionant de jurnaliști, instituții media și ONG-uri independente au solicitat introducerea regulii de publicare a numelui părților, cu excepții clar justificate. După mai multe luni de dezbateri, în octombrie 2017 Consiliul Superior al Magistraturii a adoptat regulamentul care prevede regula publicării numelui, cu unele excepții. Președintele Curții Supreme de Justiție a avut un rol important în adoptarea acestei soluții, prezentând proiectul regulamentului”.

Clasamentul Ministerului Justiției:

1. Modificări la Codul de Procedură Civilă – cu introducerea procedurii simplificate, a dosarului electronic, pregătirea pricinii de judecată.

2. Modificări la Codul Civil, care se află în Guvern. Sunt cele mai complexe amendamente a CC și reprezintă ridicarea acestuia la cele mai bune standarde internaționale.

3. Noul Plan Național de Acțiuni Drepturile Omului.

4. Simplificarea procedurii Contravenționale, care este o parte a unui alt document complex și urmează a fi promovată în Guvern în curând.

5. Schimbările aduse în procedura de executare a pedepsei penale.

Alte materiale din seria „Ce a adus bun anul 2017 în...”:

Ce a adus bun anul 2017 în procesul de reglementare transnistreană. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul educației. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul turismului. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul mediului. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în cinematografie. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul asigurării drepturilor persoanelor cu dizabilități. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul transplantului de organe și țesuturi. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 pe plan literar. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul voluntariatului. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul protecției copiilor rămași fără îngrijire părintească. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 pe segmentul de tineret. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în investigarea furtului miliardului. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul politicii externe. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul patrimoniului cultural şi protecţiei monumentelor. Campanie IPN