logo

CCF Moldova va elabora un mecanism de prevenire a separării copiilor de familie


https://www.ipn.md/ro/ccf-moldova-va-elabora-un-mecanism-de-prevenire-a-separarii-7967_1024458.html

Asociaţia „Copil. Comunitate. Familie” Moldova (CCF) îşi propune, în comun cu autorităţile publice, să elaboreze un mecanism de reducere a numărului copiilor din instituţii rezidenţiale şi de creştere a numărului de copii reintegraţi în familii. Proiectul „Copiii de vârstă mică – înţelegem necesităţile, dezvoltăm serviciile, reformăm sistemul” a fost lansat marţi, 22 decembrie, în cadrul unei conferinţe naţionale.

Liliana Rotaru, preşedinta Asociaţiei CCF Moldova, a declarat pentru IPN că există foarte multe familii care se confruntă cu riscuri sociale, economice, emoţionale. E nevoie de unificarea eforturilor tuturor actorilor sociali, în special când vine vorba de

copii de vârstă mică (0-3 ani) şi copii cu dizabilităţi. Printre cei care interacţionează cel mai mult cu această categorie de copii sunt asistenţii medicali, care pot identifica primele semnalmente în caz de situaţii de risc, iar ulterior să sesizeze asistenţii sociali, care au în sarcină să intervină. Aceştia urmează să poarte discuţii cu părinţii despre creştere, alimentaţie, despre un mediu non-violent, despre nevoile copilului în funcţie de vârstă.

În cadrul proiectului vor avea loc vizite în familii pentru a le ajuta să depăşească situaţia de criză, să prevină instituţionalizarea copiilor. Autorităţile vor fi sprijinite în crearea creşelor sociale, care le va permite părinţilor aflaţi în dificultate să-şi lase aici copiii mici pe parcursul zilei şi să poată să meargă la muncă. Totodată, va fi revizuit şi regulamentul privind asistenţa parentală profesionistă pentru nou-născuţi şi pentru copiii cu dizabilităţi. Urmează a fi recrutaţi 25 de asistenţi parentali pentru copii mici şi cu dizabilităţi.

Proiectul este o continuare a iniţiativei de reducere a numărului copiilor în instituţii rezidenţiale şi creştere a numărului de copii reintegraţi în familii. De la începutul reformării sistemului rezidenţial din Moldova, numărul copiilor plasaţi în instituţii s-a diminuat de la 11 500, în anul 2007, la 3 800 în anul 2015.