CCCEC îşi propune să stabilească un parteneriat civic în vederea combaterii corupţiei
https://www.ipn.md/ro/cccec-isi-propune-sa-stabileasca-un-parteneriat-civic-in-vederea-combaterii-coru-7967_969304.html
Noul director al Centrului pentru combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC), Sergiu Puşcuţă, promite că în anul 2008 activitatea centrului se va orienta spre o colaborare mai strânsă cu societatea civilă în vederea depistării, combaterii şi prevenirii crimelor economice şi a corupţiei, transmite Info-Prim Neo.
În cadrul conferinţei de presă din 16 aprilie, Sergiu Puşcuţă a afirmat că anul 2008 va fi pentru CCCEC unul care se va evidenţia prin consolidarea parteneriatului civic. Astfel, în viitorul apropiat, potrivit noului director, CCCEC va pune accentul pe conlucrarea între autorităţile publice centrale şi locale şi societatea civilă. Sergiu Puşcuţă consideră că sporirea eforturilor comune în realizarea unei activităţi mai bune a centrului va contribui la realizarea tuturor sarcinilor şi obiectivelor propuse.
Noul director susţine că odată cu schimbarea conducerii la CCCEC vor apărea accente noi în activitatea instituţiei. Astfel, în cadrul instituţiei vor activa două departamente distincte. Unul se va orienta spre desfăşurarea activităţilor de investigare operativă propriu-zisă, iar cel de-al doilea va avea responsabilitatea de a efectua lucrări de analiză şi de expertiză a cauzelor crimelor economice şi a corupţiei. În acest context, Sergiu Puşcuţă a ţinut să sublinieze faptul că pe viitor se va acorda o importanţă deosebită expertizei anti-corupţie a proiectelor actelor normative ale Guvernului. Acest lucru se doreşte pentru a exclude din start posibilitatea apariţiei a unor conflicte de interese sau birocratizarea excesivă a proceselor de administrare.
Sergiu Puşcuţă a menţionat că anul 2008 constituie o etapă crucială pentru CCCEC în vederea stabilirii funcţiilor centrului în domeniul analitic de prevenire şi de educare anti-corupţie. În aceste condiţii, o atenţie deosebită se va acorda segmentului analitic în domeniul corupţiei şi al elaborării unui pronostic de viitor. Se vor efectua analize ale statisticilor, sondajelor, cauzelor penale şi a informaţiilor operative de investigaţie pentru a realiza o serie de abordări complexe a diferitor probleme stringente din domeniul crimelor economice şi a corupţiei din Republica Moldova.
Potrivit sursei citate, în anul 2007 au fost depistate circa peste 350 de cazuri corupţie. În 60% dintre acestea au fost implicaţi oficiali de rang înalt.