logo

CCA solicită distribuitorilor de programe TV să ţină cont de interesul publicului


https://www.ipn.md/ro/cca-solicita-distribuitorilor-de-programe-tv-sa-tina-cont-de-interesul-publiculu-7967_1010235.html

Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) face apel către distribuitorii de programe TV să ţină cont de interesul publicului atunci când îşi fac oferta şi să notifice consiliul dacă decid să o modifice. De asemenea, CCA cere posturilor TV să înceteze manipularea şi să vină cu propuneri concrete, dacă le au, la proiectul privind includerea obligatorie a serviciilor de programe retransmise în ofertele distribuitorilor, transmite IPN.

Preşedintele CCA, Marian Pocaznoi, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că proiectul de decizie a fost aprobat în formă conceptuală şi a fost transmis distribuitorilor de programe TV şi patronatelor din mass-media spre examinare, însă până astăzi nu au venit propuneri pentru îmbunătăţirea proiectului.

Proiectul de decizie prevede includerea obligatorie în oferta distribuitorilor de programe audiovizuale a 4 televiziuni – Moldova 1, TV Găgăuzia (în UTA Găgăuzia), TVR, în baza unui acord amiabil între ţări, şi TV 5, în baza unui acord guvernamental. Oferta distribuitorilor va mai include posturile TV aflate sub jurisdicţia Republicii Moldova, cu acoperire naţională, şi posturile TV care difuzează prin eter în localitatea de activitate a distribuitorului de servicii. În ambele cazuri este vorba de programele TV puse gratuit la dispoziţia distribuitorilor.

Proiectul mai prevede prezenţa în ofertele distribuitorilor a cel puţin unui post TV cu difuzare în limba română cu tematică pentru copii, a unui post TV cu tematică sportivă şi a unui post TV cu tematică muzicală difuzat în limba română.

Preşedintele CCA s-a referit şi la protestele Jurnal TV, echipa căruia acuză că s-a refuzat includerea postului pe lista obligatorie a programelor retransmise de către distribuitori. Marian Pocaznoi a subliniat că niciun alt post privat nu este pe acestă listă.

Mariana Onceanu-Hadârcă, membrul CCA, a spus că în Moldova sunt 65 de televiziuni locale şi mai multe televiziuni retransmise. Un distribuitor de programe TV nu poate fi obligat să ofere semnalul tuturor posturilor TV locale, dacă are un număr limitat de posturi în oferte.