CCA refuză să prelungească licenţa PRO TV în R. Moldova, reclamă administraţia postului
https://www.ipn.md/ro/cca-refuza-sa-prelungeasca-licenta-pro-tv-in-r-moldova-reclama-administratia-pos-7967_972985.html
Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a refuzat să prelungească de drept licenţa postului de televiziune PRO TV în R. Moldova. Potrivit unui comunicat de presă, difuzat de PRO TV joi, 11 decembrie, „CCA invocă pretinse încălcări legate de lipsa programelor de ştiri pentru persoanele cu deficienţe de auz, volumul de publicitate şi înlocuirea unui jurnal de ştiri realizat de PRO TV Bucureşti”, transmite Info-Prim Neo.
„PRO TV consideră nejustificat refuzul CCA şi precizează că argumentele prezentate sunt total nefondate şi nu pot constitui temei pentru negarea dreptului legal de a ni se prelungi licenţa”, se arată în comunicatul semnat de directorul PRO TV Chişinău, Cătălin Giosan.
PRO TV va ataca în instanţă refuzul CCA de a prelungi licenţa, care expiră la 23 decembrie 2008, şi declară că va folosi toate căile legale pentru a-şi proteja drepturile şi interesele în R. Moldova.
Atât preşedintele CCA, Gheorghe Gorincioi, cât şi juristul CCA, Marcel Oţel, nu au fost de găsit pentru a comenta refuzul.
Solicitat de Info-Prim Neo, expertului Asociaţiei Presei Electronice (APEL) Eugeniu Rîbca, a explicat că CCA nu putea să ia o altă decizie în această privinţă. Potrivit juristului, Codul audiovizualului adoptat de Parlament în august 2006 prevedea dreptul CCA de a prelungi de drept licenţa radiodifuzorilor care au activat în conformitate cu prevederile legislaţiei şi licenţei. La finele anului 2006, Parlamentul a adoptat Statutul CCA. Potrivit acestuia, CCA nu are dreptul să prelungească de drept licenţele acordate până la aprobarea Codului audiovizualui în 2006. Având în vedere că licenţele se acordă pe o perioadă de 7 ani, CCA va putea prelungi licenţe doar după anul 2013, a precizat Eugeniu Rîbca. În aceste condiţii, CCA va anunţa, nu mai devreme de 23 decembrie, concurs pentru frecvenţa PRO TV.
Anterior, deputaţi ai Partidului Popular Creştin-Democrat au cerut organelor de anchetă să verifice activitatea PRO TV, acuzând postul că „ar submina instituţiile statului de drept”. Partide de opoziţie şi ONG-urile de media au declarat că prin atacurile împotriva PRO TV se încearcă lipsirea postului de licenţă de emisia şi fraudarea, în acest fel, a alegerile parlamentare din 2009.