CCA înregistrează restanţe la capitolul transparenţă, constată monitori ai ONG-urilor din domeniu
https://www.ipn.md/ro/cca-inregistreaza-restante-la-capitolul-transparenta-constata-monitori-ai-ong-7967_967733.html
Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) înregistrează restanţe în privinţa exercitării obligaţiei de a face publice rapoartele trimestriale privind modul în care îşi exercită atribuţiile. Constatarea aparţine experţilor implicaţi în realizarea proiectului „Monitorizarea implementării Codului audiovizualului”, transmite Info-Prim Neo.
Juristul Eugeniu Rîbca, expert al Asociaţiei Presei Electronice (APEL), a menţionat miercuri, 19 decembrie, într-o conferinţă de presă că CCA a manifestat, în general, o deschidere pentru accesul publicului la informaţiile vizând activitatea consiliului. Şedinţele sunt publice. Majoritatea deciziilor au fost date publicităţii.
Totodată, afirmă Eugeniu Râbca, după expirarea primului trimestru al anului 2007, CCA nu şi-a făcut public raportul de activitate aşa cum prevede Codul audiovizualului. În cadrul şedinţei din 31 iulie a fost întreprinsă o tentativă privind aprobarea rapoartelor pentru primul şi al doilea trimestru al anului. Membrii CCA au respins, însă, respectivele rapoarte, invocând că acestea nu redau pe deplin activitatea autorităţii de reglementare. După completarea rapoartelor, acestea nu au fost făcute publice aşa cum prevedea decizia CCA, a menţionat expertul.
Potrivit sursei citate, la moment, pe pagina oficială a CCA-ului poate fi accesat raportul pentru trimestrul trei. Acesta nu a fost, însă, discutat în şedinţa CCA.
La expirarea unui an din momentul constituirii CCA, constatăm că în actuala componenţă consiliul nu a adoptat în şedinţe publice nici un raport trimestrial, a declarat Eugeniu Râbca.
Monitorii sunt de părere că ar fi oportun, prin analogie cu raportul anual care, înainte de a fi prezentat în Parlament, este aprobat în şedinţa CCA, ca şi rapoartele trimestriale să fie aprobate de Consiliu în şedinţă publică.
În realizarea proiectului „Monitorizarea implementării Codului audiovizualului” sunt implicate 10 ONG-uri din mass-media şi drepturile omului.
CCA şi APEL au anunţat la 10 decembrie curent despre semnarea unui acord de cooperare pe segmentul audiovizualului din R. Moldova. Părţile semnatare, păstrându-şi autonomia şi independenţa, s-au angajat să colaboreze întru implementarea prevederilor actelor normative de reglementare din domeniu.