CCA a aprobat Codul de conduită al radiodifuzorilor
https://www.ipn.md/ro/cca-a-aprobat-codul-de-conduita-al-radiodifuzorilor-7967_967839.html
Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a aprobat miercuri, 26 decembrie, cu vot unanim, Codul de conduită al radiodifuzorilor, transmite Info-Prim Neo.
În conformitate cu prevederile Codului de conduită, radiodifuzorii au datoria primordială de a relata adevărul, obligaţie ce decurge din dreptul constituţional al publicului de a fi informat just, complet şi adecvat. În virtutea acestui drept, radiodifuzorii sunt datori să comunice doar fapte deplin verificate. Informaţiile prezentate în cadrul programelor de ştiri şi de actualităţi trebuie să se bazeze pe fapte şi date ale căror veridicitate poate fi stabilită. Informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală, trebuie să urmărească asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea punctelor de vedere ale tuturor părţilor implicate şi, după caz, a principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie.
De asemenea, potrivit documentului, radiodifuzorii nu vor difuza imagini şi sunete înregistrate cu microfoane şi camere de luat vederi ascunse, cu excepţia situaţiei în care materialele audiovizuale astfel obţinute nu puteau fi realizate în condiţii fireşti, iar conţinutul lor prezintă un interes justificat pentru public. Faptul trebuie sa fie menţionat explicit în momentul difuzării informaţiilor. În instituţiile audiovizuale trebuie să existe o transparenţă totală în ceea ce priveşte proprietatea şi managementul mijloacelor de informare, astfel încât cetăţenii să cunoască clar identitatea proprietarilor şi nivelul de angajare economică a acestora în întreprindere. Radiodifuzorii pot dovedi loialitate şi solidaritate unii faţă de alţii în orice împrejurare, cât şi spirit de întrajutorare colegială în realizarea îndatoririlor profesionale.
În cadrul discuţiilor a parvenit propunerea de a institui un organ cu funcţii de control asupra respectării Codului de către radiodifuzori. Aceasta, însă, nu a fost susţinută de unii membri ai CCA dar şi de către radiodifuzori. Cei care s-au pronunţat împotriva instituirii comisiei de control au menţionat că „este clar cine va face parte din ea, cum va funcţiona, ce drepturi şi obligaţiuni va deţine”.
Până la urmă s-a decis introducerea acestei prevederi în Cod, ca ulterior să se decidă asupra modului de funcţionare a organului respectiv. De asemenea, a fost creată o comisie de redactare care va examina propunerile şi amendamentele parvenite de la radiodifuzori.
Codul de conduită poartă caracter de recomandare.