CCA a adoptat Concepţia de reflectare a campaniei electorale pentru alegerile anticipate din 29 iulie
https://www.ipn.md/ro/cca-a-adoptat-conceptia-de-reflectare-a-campaniei-electorale-pentru-alegerile-an-7965_976129.html
Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a adoptat Concepţia de reflectare a campaniei electorale pentru alegerile anticipate din 29 iulie, la o şedinţă publică marţi 16 iunie, transmite Info-Prim Neo.
În mare parte a fost păstrat textul concepţiei adoptate de CCA pentru campania alegerilor de la 5 aprilie, dar preşedintele CCA Gheorghe Gorincioi a insistat că în document au fost introduse modificări, în urma recomandărilor observatorilor internaţionali şi ai societăţii civile locale.
Principala deosebire de concepţia anterioară constă în faptul că radiodifuzorii vor trebuie să separe prin semne sau anunţuri distinctive rubrica „Ştiri electorale” în programele de noutăţi. Gheorghe Gorincioi a sugerat că prin concepţia de reflectare a electoralei se doreşte „să se creeze condiţii egale pentru toţi concurenţii electorali de a avea acces la mijloacele de informare în masă electronice, de a nu crea restricţii radiodifuzorilor în procesul de reflectare a campaniei”.
Solicitat de Info-Prim Neo să spună cum prezenta concepţie va satisface plângerile partidelor de opoziţie că nu au acces la „Teleradio-Moldova”, preşedintele CCA a spus: „Toate partidele politice au observaţii că nu au acces la unele posturi de radio şi televiziune. Dacă un partid nu accede în Parlament, trebuie să găsească o motivaţie: că nu a avut acces, că nu a fost prezentat”.
Ludmila Vasilache şi-a invitat colegii să modeleze exemple de comportament al CCA în cazuri în care vor avea de decis în privinţa filmelor de propagandă. Ea s-a referit la genul de filme difuzate recent de unele televiziuni în care lideri ai opoziţiei sunt prezentaţi în context negativ, fără să li se ofere şi posibilitatea de a-şi enunţa opiniile proprii. Corneliu Mihalache a spus că „astfel de filme au dreptul la existenţă”, iar preşedintele CCA le-a sugerat eventualilor concurenţi electorali care se simt vizaţi să se adreseze în judecată.
În raportul lor cu privire la alegerile din 5 aprilie, observatorii internaţionali angajaţi de Oficiul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR) au spus despre CCA că nu a reacţionat suficient de prompt la încălcările admise de radiodifuzori în campania electorală pentru alegerile din 5 aprilie.
Instituţiile UE critică permanent faptul că partidele de opoziţie nu au suficient acces la radiodifuzorii plătiţi din banii contribuabililor, ultima apreciere fiind dată în Concluziile din 15 iunie ale miniştrilor de externe UE. „Consiliul este de asemenea îngrijorat de înrăutăţirea libertăţii de expresie şi libertăţii presei şi cheamă R. Moldova să asigure accesul egal pentru partide politice la mass-media publice”, se spune în documentul Consiliului UE.
Experţi moldoveni sub egida Asociaţiei Presei Electronice (APEL) constată, între altele, cu referire la alegerile anterioare că „în perioada electorală CCA nu şi-a onorat, corespunzător misiunii sale de garant al apărării interesului public în domeniul comunicării audiovizuale pe principii democratice, una din atribuţiile sale de bază – supravegherea respectării legislaţiei”.