logo

CC: Prelungirea arestului preventiv peste 12 luni încalcă Constituţia


https://www.ipn.md/ro/cc-prelungirea-arestului-preventiv-peste-12-luni-incalca-constitutia-7967_1025651.html

Măsura de arest preventiv şi prelungirea ei nu poate să depăşească, în total 12 luni într-un dosar. O decizie în acest sens a emis Curtea Constituţională marţi, 23 februarie, după ce judecătoarea Viorica Puica de la Judecătoria sectorului Botanica a înaintat o sesizare în acest sens. Totodată, CC a hotărât că un mandat de arest preventiv nu poate fi emis pentru o perioadă mai mare de 30 de zile, la fel, şi o prelungire a mandatului nu poate fi mai mare de o lună, transmite IPN.

În cadrul şedinţei Curţii, judecătoarea a invocat un caz cu care s-a confruntat recent, în care prelungirea termenului de arest preventiv cu 90 de zile ar fi depăşit termenul maxim de 12 luni. „Această problemă există în practica judiciară de când a fost adoptat Codul de Procedură Penală. Nu prea ajungem la acest termen de 12 luni, însă sunt cazuri când se ajunge la acest termen şi apare întrebarea ce este de făcut”, a menţionat judecătoarea.

Totodată, Curtea a decis persoanele care s-au aflat în stare de arest preventiv mai mult de 12 luni, în cazul unei sentinţe privative de libertate, durata arestului preventiv se scade din termenul pedepsei în condiţiile legii. În cazul unei sentinţe de achitare sau neprivative de libertate, aceste persoane vor putea solicita despăgubiri în conformitate cu prevederile Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului.

În decizia Curţii se menţionează că arestul preventiv include timpul în care persoana a fost reţinută şi s-a aflat în arest preventiv, a fost sub arest la domiciliu sau s-a aflat într-o instituţie medicală la decizia instanţei de judecată pentru expertiză în condiţii de staţionar. Termenul de arest preventiv este calculat din momentul reţinerii sau din momentul aplicării mandatului privind arestul preventiv.