logo

CC a respins cererea PUN de suspendare a Legii cu privire la funcționarea limbilor vorbite


https://www.ipn.md/ro/cc-a-respins-cererea-pun-de-suspendare-a-legii-7965_1078511.html

Curtea Constituțională a respins cererea de suspendare a acțiunii Legii cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, depusă de deputatul Octavian Țîcu. Potrivit CC, autorul cererii nu a prezentat argumente prin prisma „eventualelor prejudicii și consecințe negative iminente și ireparabile ale aplicării Legii contestate”, stabilite în jurisprudența Curții, transmite IPN.

Înalta Curte mai constată că nu există nicio legătură între pretinsa viciere a procedurii de adoptare a Legii în discuție invocată de autorul sesizării și eventualele prejudicii și consecințe negative iminente și ireparabile ale aplicării Legii contestate.

Cât privește argumentul autorului cererii referitor la apariția unor confuzii majore în interpretarea prevederilor legale în cazul nesuspendării Legii contestate, Curtea notează că acest argument nu poate fi reținut, deoarece autorul cererii de suspendare nu a prezentat o argumentare rezonabilă a riscului menționat, ci s-a limitat doar să-l invoce.

Decizia CC este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Partidul Unității Naționale a sesizat vineri, 18 decembrie, Curtea Constituțională asupra Legii cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, adoptată la 16 decembrie. „Adoptarea unor legi care favorizează politica expansionistă a Federației Ruse, adoptarea unor legi care au ca scop federalizarea Republicii Moldova, dar și adoptarea unor legi care aruncă în aer relațiile economice și politice ale Republicii Moldova, arată că Igor Dodon a ales, pentru propria supraviețuire și menținerea intereselor ruse, să distrugă statul”, se arată în Declarația PUN remisă presei.

Proiectul de lege cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova a fost votat de deputații din Partidul Socialiștilor și cei din Platforma Pentru Moldova, din care fac parte și deputații Partidului Șor, în două lecturi, pe 16 decembrie.