CC a declarat constituţionale legile care interzic persoanelor cu cetăţenie multiplă să ocupe funcţii publice
https://www.ipn.md/ro/cc-a-declarat-constitutionale-legile-care-interzic-persoanelor-cu-cetatenie-mult-7965_975756.html
Curtea Constituţională (CC) a respins marţi, 26 mai, sesizarea Partidului Liberal Democrat (PLDM), declarând constituţionale actele legislative care interzic accesul în funcţii publice a persoanelor cu cetăţenie multiplă, transmite Info-Prim Neo.
În sesizarea depusă la 8 decembrie 2008, liderul PLDM, Vlad Filat, ceruse CC să verifice dacă normele care interzic persoanelor cu cetăţenie multiplă să ocupe anumite funcţii publice – deputat, miniştri, judecători, vameşi, poliţişti ş.a. – nu contravin Constituţiei. Reclamantul a invocat că aceste prevederi au caracter discriminatoriu şi contravin tratatelor internaţionale la care R. Moldova este parte, în special Convenţiei europene cu privire la cetăţenie şi Convenţiei europene pentru apărarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale. PLDM a invocat şi hotărârea Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care a constatat că aceste norme nu sunt proporţionale şi justificate.
Cei şase judecători ai CC au decis unanim că prevederile din 18 legi care interzic persoanelor cu cetăţenie multiplă să ocupe anumite funcţii publice nu contravin Constituţiei R. Moldova. Decizia CC este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi va fi publicată în Monitorul Oficial.
„Ne-am bazat în decizia noastră pe Constituţie”, a precizat jurnaliştilor preşedintele CC, Dumitru Pulbere. „În termen de 10 zile vom da publicităţii hotărârea integrală. În acest text, ne-am străduit să dăm de înţeles CEDO şi altor instituţii europene că R. Moldova respectă tratatele internaţionale. Orice stat este în drept să pună condiţii faţă de cetăţenii săi. Altfel, putem pune semne de întrebare în ceea ce priveşte suveranitatea şi independenţa statului”, a mai spus Pulbere.
Liderul PLDM, Vlad Filat, a declarată că această decizie a CC va fi modificată, după ce Marea Cameră a CEDO îşi va reconfirma hotărârea. „Această decizie confirmă faptul că CC nu este echidistantă, nu este imparţială şi serveşte într-o oarecare măsură intereselor partidului de guvernământ şi acest lucru urmează a fi probat prin decizia CEDO”, a spus Filat. Acuzaţia a fost respinsă de Dumitru Pulbere, care a calificat-o drept „aberaţii”, precizând că CC este independentă şi nu este angajată politic.
Reprezentantul permanent al Parlamentului la CC, Ion Mâţu, s-a declarat mulţumit de decizia CC. „Practic, nu am înţeles de ce a fost sesizat acest aspect. Este dreptul fiecărui stat să pună interdicţii pentru ocuparea funcţiilor de demnitate publică”, a spus Mâţu. „Dacă Marea Cameră a CEDO îşi va reconfirma hotărârea, CC îşi va revizui decizia”, a mai spus el.
Legea care permite doar persoanelor ce deţin exclusiv cetăţenia Moldovei să ocupe funcţii publice de conducere a fost contestată de către Dorin Chirtoacă, primar de Chişinău, şi de către juristul Alexandru Tănase, deputat PLDM, pe atunci consilier municipal, care au cetăţenie română. Curtea a stabilit că Legea nr. 273 nu este justificată şi proporţională, fiind contrară Articolului 3 Protocol 1 la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi Articolului 17 al Convenţiei Europene pentru Cetăţenie. Conform cercetărilor curţii, Moldova este unica ţară din cadrul Consiliului Europei care, deşi permite multipla cetăţenie, interzice persoanelor ce o deţin să fie eligibili pentru funcţii publice, inclusiv pentru funcţia de deputat în Parlament.
Guvernul a atacat hotărârea la Marea Cameră a CEDO, care urmează să ia o decizie la 16 septembrie 2009.