logo

Cazurile noi de îmbolnăvire cu hepatită virală A sunt în creştere


https://www.ipn.md/ro/cazurile-noi-de-imbolnavire-cu-hepatita-virala-a-sunt-in-7967_1014277.html

Peste 40 mii de persoane din Republica Moldova sunt infectate, la momentul actual, cu hepatite virale cronice, inclusiv 1726 cazuri noi de hepatite virale cronice s-au înregistrat în anul 2013 După unele prognoze ale specialiştilor, în anul curent se atestă o majorare a morbidităţii prin hepatita virală A. Astfel, în perioada ianuarie - iunie 2014, în ţară au fost înregistrate 29 cazuri de hepatită virală A - de 3 ori mai mult comparativ cu perioada similară a anului trecut. În acest context, cu ocazia Zilei Mondiale de Combatere a Hepatitelor, marcată anual pe 28 iulie, autorităţile îndeamnă cetăţenii să îşi schimbe atitudinea faţă de această afecţiune, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii, Ziua Mondială de combatere a Hepatitelor a fost stabilită de Adunarea Mondială a Sănătăţii, în anul 2010.Prin aceasta s-a urmărit sporirea gradului de conştientizare de către omenire a pericolului ce îl comportă maladiile nominalizate, căile de realizare fiind facilitarea accesului la testare şi tratament şi creşterea acoperirii populaţionale cu vaccin împotriva hepatitei B.

În anul curent activităţile, în cadrul Zilei Mondiale de Combatere a Hepatitelor, se vor desfăşura un şir de acţiuni sub sloganul „Hepatita: Gândiţi-vă încă o dată”. Hepatitele virale, în special cele transmise parenteral şi sexual, constituie o problemă majoră de sănătate publică atât pe plan global, cât şi pentru Republica Moldova. Cu toate acestea, indicele morbidităţii prin hepatita virală B acută s-a redus de la 25,46 cazuri la 100 mii populaţie în anul 1997 până la 1,67 în anul 2013, prin hepatita virală C – de la 6,14 până la 1,52, respectiv, prin hepatita virală D – de la 1,89 până la 0,1,  respectiv, în 2013.

Anul trecut, majoritatea cazurilor de hepatite virale B şi C acute au fost înregistrate în rândul persoanelor adulte. Totuşi, două cazuri de hepatita virală B acută au fost depistate la copii cu vârste de până la 17 ani. La morbiditatea prin hepatitele virale B şi C acute nu există o diferenţă semnificativă între bărbaţi şi femei. Contractarea hepatitelor virale B, C, D parenterale (transmise prin sânge) are loc la transfuzia sângelui sau a derivatelor din sânge infectate,la utilizarea instrumentelor medicale sau cele invazive contaminate, prin transmiterea pe verticală (de la mamă la făt) şi pe cale sexuală.

Pentru hepatita virală A, mecanismul de transmitere este cel fecal-oral: prin intermediul mâinilor murdare sau obiectelor contaminate, prin apă contaminată, prin veselă, jucării sau obiecte individuale şi prin fructe legume nespălate.

Pentru a preveni îmbolnăvirea cu hepatite virale, medicii recomandă imunizarea împotriva hepatitei B, sterilizarea instrumentelor pentru manipulări medicale, respectarea igienei personale, consumul de apă din surse sigure etc.