logo

Cazurile de plagiat în rândul jurnaliştilor sunt în creştere, declaraţie


https://www.ipn.md/ro/cazurile-de-plagiat-in-randul-jurnalistilor-sunt-in-crestere-declaratie-7978_1006906.html

Numărul sesizărilor privind cazurile de plagiat în breasla jurnalistică este în creştere. O parte din cazuri sunt soluţionate, deoarece jurnaliştii care au plagiat îşi recunosc vina şi menţionează sursa de unde au preluat materialele fără permisiune, transmite IPN.

Secretarul Consiliului de Presă din Moldova, Petru Macovei, a menţionat că la adresa consiliului parvin tot mai multe reclamaţii din partea jurnaliştilor care se plâng că alţi colegi plagiază textele sau imaginile, contrar prevederilor Codului deontologic al jurnalistului. „Plagiatul este considerat una din cele mai ruşinoase fapte non-deonotologice ale jurnalistului, reprezentând de fapt un furt intelectual. Lunar, vin câte 2-3 adresări din partea celor de la care sunt plagiate articole întregi şi atribuite unor persoane care nu au muncit pentru a obţine această informaţie. De cele mai multe ori, plângerile se soluţionează în momentul în care Consiliul de Presă notifică instituţia mass-media în cauză, care imediat îndeplineşte minimumul de cerinţe deontologice privind preluarea materialelor jurnalistice”, a declarat Petru Macovei.

Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova prevede că preluarea fără cost a materialelor jurnalistice se poate realiza în limita maximă de 500 de semne, dar fără a depăşi jumătate din articolul sau ştirea preluată. În mod obligatoriu, în aceste cazuri, trebuie citată sursa şi autorul informaţiei, iar în cazul portalurilor informaţionale trebuie indicat şi linkul direct la sursă.

Secretarul Consiliului de Presă a remarcat că problema plagiatului în jurnalism este specifică comunităţilor jurnalistice din mai multe ţări din fosta Uniune Sovietică, impactul şi modalităţile de descurajare a plagiatului urmând să fie examinate la o reuniune a reprezentanţilor consiliilor de presă care se va desfăşura la Odesa în luna septembrie a anului curent. La reuniune vor patricipa reprezentanţii ai Consiliilor de Presă din 7 ţări: Armenia, Azerbaijan, Georgia, Moldova, Rusia, Ucraina şi Tadjikistan care au constituit o Reţea regională a structurilor de autoreglementare jurnalistică.

Potrivit studiului „Percepţia plagiatului în mediul jurnalistic”, realizat în 2012 de Consiliul de Presă din Moldova, 69% din cei 49 jurnalişti şi manageri de presă care au fost intervievaţi recunosc că materialele lor au fost plagiate de alţi jurnalişti cel puţin o dată. 49% dintre respondenţii materialele cărora au fost plagiate nu au soluţionat cazurile în nici un fel, iar ceilalţi le-au rezolvat „între patru ochi”. Studiul mai arată că majoritatea respondenţilor consideră că plagiatul este practicat mai frecvent de către începătorii fără studii jurnalistice, unii însă cred că plagiatul este practicat de toate categoriile de angajaţi în domeniul mediatic.

Activitatea Consiliului de Presă din Moldova este susţinută financiar de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida).