Cazurile de insolaţie se înteţesc
https://www.ipn.md/ro/cazurile-de-insolatie-se-intetesc-7967_964857.html
Un caz de insolaţie, opt accidente cardio-vasculare şi şapte cazuri de sindrom coronian acut au înregistrat, miercuri, 23 mai, medicii Serviciului de Urgenţă din capitală.
Potrivit medicului-coordonator al acestui Serviciu, Silvia Babără, o tânără, de 16 ani, a solicitat ajutorul medicilor aproape de miezul nopţii, acuzând dureri de cap insuportabile, greaţă şi vomă. Medicii au constatat că fata s-a aflat mai mult tip la soare fără a-şi acoperi capul.
În zilele caniculare, numărul solicitărilor la Serviciul de Urgentă, a crescut cu circa 15%, în special adresările pacienţilor cu afecţiuni maladii cardio-vasculare.
Ministerul Sănătăţii atenţionează asupra pericolului aflării îndelungate la soare şi recomandă respectarea regulilor de protecţie în cazul temperaturilor înalte. Este necesar de a reduce şi controla expunerea la soare, de a acoperi capul, a utiliza umbrele, de a îmbrăca haine libere, de culoare deschisă, de a consuma cel puţin 3 litri de apă pe zi.
Semnele insolaţiei sunt durerile de cap, transpiraţiile, ameţelile, greţurile, voma, pulsul slab şi rapid, respiraţia frecventă, temperatura corpului ridicată.
Pe timp de caniculă, ministrul român al Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, a cerut autorităţilor de sănătate publică să organizeze, împreună cu autorităţile locale, puncte stradale pentru distribuirea apei către populaţie şi pentru asigurarea asistenţei medicale. Patronii sunt obligaţi să ofere angajaţilor de la doi la patru litri de apă minerală, echipament individual de protecţie, să asigure ventilaţia la locul de muncă şi alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite.