logo

Cazul lui Kuzmiciov ilustrează un șir de probleme sistemice, Promo-LEX


https://www.ipn.md/ro/cazul-lui-kuzmiciov-ilustreaza-un-sir-de-probleme-sistemice-7965_1109192.html

Cazul fostului șef al așa-zisului Departament de Interne din stânga Nistrului, Ghenadi Kuzmiciov, deținut din anul 2018 în regiunea transnistreană, ilustrează un șir de probleme sistemice. Kuzmiciov a fost răpit, din dreapta Nistrului, cu participa reprezentanților instituțiilor de drept din Republica Moldova, iar apoi dus forțat și plasat în detenție în regiunea transnistreană. O altă problemă scoasă în evidență este accesul deficitar la medicină calificată. Lipsit de tratamentul necesar, bărbatul a ajuns într-o stare extrem de gravă. O spun avocații de la Promo-LEX și de la Asociația „Ambasada Drepturilor Omului”, care fac apel către autorități, dar și către misiunile internaționale să se implice pentru eliberarea lui Kuzmiciov.

„Amintim că domnul Kuzmiciov Ghenadi a fost răpit de pe teritoriul controlat de către autoritățile constituționale cu participarea reprezentanților instituțiilor de drept din Republica Moldova, fapt în legătură cu care este o cauză penală. Și având în vedere că acest fapt s-a întâmplat cu destul de mult timp în urmă, cauza penală încă este la etapă de urmărire penală. Și această problemă apare nu pentru prima dată. Mai există hotărâri ale Curții Europene a drepturilor Omului care au constatat faptul de transfer extralegal către administrația de la Tiraspol a persoanelor”, a declarat avocatul Vadim Vieru într-o conferință de presă la IPN.

Potrivit lui, încă un aspect important este starea de sănătate a lui Ghenadi Kuzmiciov, care s-a agravat extrem de mult. Fiind diagnosticat cu mai multe boli grave, inclusiv cu cancer, bărbatul are nevoie de intervenții urgente și asistența medicală calificată. „Starea așa-numitelor penitenciare din regiunea transnistreană este dezastruoasă. Acest fapt nu este declarativ, dar a fost constatat în hotărârile CEDO cu referire la încălcările drepturilor omului în regiune”, a notat apărătorul.

Vadim Vieru a mai spus că Ghenadi Kuzmiciov nu a făcut cunoștință cu sentința și nu cunoaște motivele pentru care a fost condamnat. Potrivit apărătorului, o altă problemă este o așa-numită lege transnistreană care prevede că persoanele care adresează plângeri autorităților constituționale ale țării pot fi cercetate și condamnate.

„Imediat după această conferință de presă, noi, avocații, vom depune demersurile necesare la toate instituțiile, începând de la Biroul de reintegrare, care reprezintă Guvernul Republicii Moldova, inclusiv misiuni, organizații internaționale, care au în mandatul lor și drepturile omului, inclusiv drepturile omului în regiunea transnistreană. Este vorba despre OSCE, Organizația Națiunilor Unite etc. O să sesizăm și alți subiecți politici”, a mai spus avocatul Vadim Vieru.  

Avocata Natalia Țurcan a declarat că acest caz de răpire a fost mediatizat pe larg, acum șase ani. Nu departe de municipiul Chișinău, pe traseu, Ghenadi Kuzmiciov a fost răpit și dus cu forța în regiunea transnistreană, unde a  fost plasat în detenție. De atunci, starea lui de sănătate s-a agravat foarte mult, el având nevoie de ajutor urgent. Solicitările rudelor și ale avocaților de a-i  asigura lui Kuzmiciov accesul la ajutor medical calificat au fost ignorate. „Ne adresăm către toate organizațiile naționale, internaționale, misiunile diplomatice, cine poate să fac uz de autoritatea sa pentru a influența structurile transnistrene pentru ca Ghenadi Kuzmiciov să fie eliberat cât mai urgent și să-i fie acordată o asistență medicală adecvată și necesară”, a precizat Natalia Țurcan.

Fostul șef al așa-zisului Departament de Interne din stânga Nistrului, Ghenadie Kuzmiciov, a fost condamnat la 13 ani de închisoare pentru contrabandă. Avocații au acuzat că acesta a fost răpit și nu a avut parte de o anchetă efectivă.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.