logo

Caz de tetanos într-o localitate din stânga Nistrului


https://www.ipn.md/ro/caz-de-tetanos-intr-o-localitate-din-stanga-nistrului-7967_1048748.html

Într-o localitate din stânga Nistrului, s-a înregistrat un caz de tetanos. Pacientul este un adolescent care nu a fost vaccinat contra acestei maladii. Presa din regiunea transnistreană scrie că acesta este primul caz în ultimii 30 de ani, transmite IPN.

Medicii de la instituția medicală, în care adolescentul a fost internat, menționează că infecția a ajuns în organism printr-o rană. Deși leziunea a fost prelucrată, starea adolescentului s-a înrăutățit. „Avea spasme ale mușchilor masticatori, gâtului și ale mușchilor spatelui. De asemenea, este afectat centrul respirator, ceea ce poate genera asfixie sau chiar și un stop cardiac”, a declarat șefa secției infecțioase a spitalului clinic republican, Emilia Teișanu, citată de agenția de știri Novostipmr.

Potrivit sursei, adolescentul este internat în secția reanimare, iar stare lui este stabilă. Pentru evitarea unor asemenea cazuri, specialiștii recomandă vaccinarea. În regiunea transnistreană vaccinurile pot fi administrate gratuit, iar pentru aceasta populația e îndemnată să se adreseze medicului de familie.

Specialiștii ANSP spun, citați de sanatateinfo.md, că acesta ar fi al treilea caz din ultimii zece ani. Celelalte două înregistrate s-au soldat cu deces.

Tetanosul este o boală infecțioasă gravă, cu potențial fatal, cauzată de clostridium tetani ce produce două exotoxine: tetanospazmina și tetanolizina. Cunoscut și sub numele de trismus, aceasta este o infecție caracterizată prin spasme musculare. În cel mai comun tip, spasmele încep la nivelul maxilarului și apoi se răspândesc în restul corpului. Aceste spasme durează câteva minute de fiecare dată și apar frecvent, timp de trei și până la patru săptămâni. Spasmele pot fi atât de severe încât pot provoca fracturi ale oaselor. Alte simptome pot include: febră, durere de cap, probleme la înghițire, hipertensiune arterială și ritm cardiac alert. Debutul simptomelor are loc, de obicei, între trei și douăzeci de zile după infectare. Recuperarea poate dura luni de zile. Aproximativ 10% din cei infectați mor.