logo

Catolicii din Republica Moldova sărbătoresc Învierea Domnului


https://www.ipn.md/ro/catolicii-din-republica-moldova-sarbatoresc-invierea-domnului-7967_1048313.html

În acest an, Biserica Romano-Catolică sărbătorește Învierea Domnului în duminica de 21 aprilie. Astăzi, creștinii catolici se află în Sâmbăta Sfântă, o zi a tăcerii, în care nu se oficiază nicio celebrare, pentru că „Cristos se află în mormânt”, toți fiind invitați să mediteze la pătimirea și moartea lui Isus, a precizat pentru IPN preotul Petru Ciobanu, cancelarul Curiei diecezane a Episcopiei Romano-Catolice de Chișinău.

Dieceza de Chișinău cuprinde 20 de parohii în mai multe localități din Republica Moldova, inclusiv trei parohii în Chișinău, cea mai cunoscută fiind Catedrala „Providența Divină”, aflată în centrul capitalei, unde se află și sediul Episcopiei.

Seara, la ora 20:30, la Chișinău va începe celebrarea Vigiliei Pascale, a Învierii Domnului – punctul culminant al anului liturgic. Prima parte cuprinde aprinderea și binecuvântarea, în afara bisericii, a Focului Pascal, de la care va fi aprinsă mai apoi lumânarea pascală și celelalte lumânări. Va urma Preconiul pascal – o cântare specială adresată lui Cristos, Lumina lumii, apoi proclamarea a patru lecturi din Vechiul Testament „care conduc la ideea de Paști, de trecere de la sclavia păcatului la libertatea de fii ai lui Dumnezeu”, a menționat preotul Petru Ciobanu.

Vigilia Pascală mai include proclamarea unei lecturi din Noul Testament, a Evangheliei Învierii, binecuvântarea apei, reînnoirea făgăduințelor de la Botez, după care Liturghia, oficiată în câteva limbi, va continua în mod obișnuit, cu Împărtășania credincioșilor. După aproape o zi și jumătate de tăcere a clopotelor, acestea vor începe din nou să bată, pentru a anunța omenirii „Învierea lui Isus Cristos din morți”. La finalul Liturghiei, după ora 22:30, va avea loc procesiunea cu lumânarea pascală, simbolul Învierii lui Cristos, și cu statuia lui Isus Înviat în jurul catedralei, după care vor fi binecuvântate bucatele. Conform tradiției din Chișinău, creștinii formează două rânduri în curtea catedralei, iar preoții le binecuvântează bucatele pentru masa de sărbătoare.

„Vreau să le doresc tuturor ascultătorilor creștini, care sărbătoresc mai devreme sau mai târziu Paștile,  să aibă inima plină de această bucurie divină, singura care poate da sens vieții noastre, singura bucurie care ne poate deschide calea spre mântuire, spre propria noastră înviere. Le doresc tuturor să aibă o viață plină de Lumină, care nu este ceva, dar este Cineva - Însuși Isus Cristos”, a fost mesajul preotului Petru Ciobanu, transmis prin intermediul IPN.

La 21 aprilie, în ziua de Paști, Liturghia va fi celebrată cu mare solemnitate în parohiile romano-catolice, cu începere de la ora 09:00. La începutul Liturghiei, creștinii vor fi stropiți cu apa binecuvântată în noaptea precedentă, pentru a-și aminti Botezul. Lumânarea pascală va fi așezată lângă altar. În Catedrala „Providența Divină”, liturghiile de Paști vor avea loc: la 09:00 – în limba poloneză, la 10:30 – în limba rusă, fiind prezidată de episcopul de Chișinău Anton Coșa, și la 12:00 – în limba română.

În ajunul Învierii Domnului, într-o discuție cu reporterul IPN, Monseniorul Anton Coșa le-a împărtășit creștinilor gândurile sale: „Întrucât sărbătoarea Învierii Domnului ne oferă ocazia să ne adunăm la un loc cu cei dragi, aș dori să ajungă un gând de încurajare din partea mea, în calitate de păstor al comunităților romano-catolice din Dieceza de Chișinău, către toți creștinii catolici, dar și către acei oameni care încă îL caută pe Dumnezeu și nu L-au găsit. Căutându-L pe Dumnezeu, să-L găsească cât mai aproape tocmai în aceste momente de sărbătoare, care pot să însemne în același timp și gesturi concrete legate de caritate, deschiderea față de nevoile unor oameni din jur”.

„Fie ca sărbătoarea Învierii lui Cristos să ne apropie pe toți, nu doar pe creștinii catolici, pentru a găsi în această Lumină, pe care Isus ne-o dăruiește prin Învierea Sa, un far concret spre care să mergem împreună în înțelegere, armonie, în recunoașterea adevăratelor valori. Le doresc tuturor sărbători fericite și Hristos a Înviat!”, a mai spus Monseniorul Anton Coșa.

Potrivit episcopului, nu există statistici privind numărul exact al creștinilor catolici din Republica Moldova, dar acesta este estimat la peste 20 de mii de persoane, enoriași a 20 de parohii, inclusiv șase în regiunea transnistreană.