Câteva posturi de televiziune continuă să fie mesageri ai unor partide politice, APEL
https://www.ipn.md/ro/cateva-posturi-de-televiziune-continua-sa-fie-mesageri-ai-unor-7965_974896.html
Posturile de televiziune N4 şi EuTV au admis în mod repetat încălcări grave ale reglementărilor privind reflectarea campaniei electorale, în afară de faptul că alături de NIT şi Moldova 1 au continuat să trateze inechitabil, tendenţios şi neechilibrat actorii politici antrenaţi în procesul electoral. Concluziile au fost constatate în cel de-al patrulea raport de monitorizare a prezenţei actorilor politici în programele posturilor de televiziune realizat de Asociaţia Presei Electronice din Moldova (APEL) în perioada 18-24 martie 2009, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit raportului APEL, datele cantitative ale monitărizării programelor de ştiri din a şaptea săptămână de electorală denotă că NIT, N4 şi Moldova 1 au continuat să fie mesageri ai PCRM, iar Eu TV a promovat în continuare PPCD. În acelaşi timp, Pro TV, TV7 şi TVC21 au reconfirmat practica lor anterioară de abordare cantitativă echilibrată a actorilor implicaţi în campania electorală.
„Ca durată a prezenţelor în buletinele de ştiri, Vladimir Voronin, liderul PCRM, s-a aflat în fruntea topului 10 la 7 din 8 servicii tv monitorizate. La un singur post – Eu TV, V. Voronin în acest clasament a fost pe locul al doilea”, a subliniat Constantin Marin, decanul Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării a Universităţii de Stat din Moldova. Potrivit lui, la Eu TV cel mai mediatizat ca durată a fost liderul PLDM, Vlad Filat.
Raportul prezentat a demonstrat că cel mai mediatizat partid a fost PCRM. Acestui partid i-au dat prioritate 6 din 8 posturi monitorizate (TV7, NIT, Pro TV, N4, Moldova 1 şi Prime). La celelalte două posturi – TVC21 şi Eu TV – locul întâi, ca şi în perioada precedentă de monitorizare, i-a revenit, respectiv, PLDM şi PPCD.
Referindu-se la dimensiunea calitativă a prezenţei actorilor politici în programele de ştiri, Constantin Marin a remarcat că s-a redus simţitor numărul ştirilor în care televiziunile manifestă atitudine favorizantă sau defavorizantă faţă de anumiţi actori politici.
„În emisiuni două partide, PCRM şi PPCD beneficiază (la Eu TV şi N4) de prezenţe în context pozitiv. AMN, PLDM şi PL sunt prezentate de obicei în context negativ, iar exponenţii lor sunt cel mai des defavorizaţi”, a spus Victor Moraru, profesor universitar.
Realizatorii raportului au sesizat că N4 a difuzat publicitate mascată în favoarea PCRM în cadrul a două emisiuni „Revista presei”, contrar prevederilor legale. Posturi, precum Eu TV şi TV7 au difuzat publicitate electorală într-un volum ce depăşeşte cadrul regulamentar.
Proiectul „Monitorizarea prezenţei actorilor politici/electorali la principalele canale de televiziune în perioada preelectorală, electorală şi postelectorală a alegerilor parlamentare 2009” este finanţat de către Delegaţia Comisiei Europene în Republica Moldova în cadrul Instrumentului European pentru Democraţie şi Drepturile Omului, cofinanţat de Fundaţia Soros-Moldova şi se desfăşoară în cadrul Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte – Coaliţia 2009.