logo

Cătălin Drulă: Vom insista ca în procedura de aderare Republica Moldova să nu fie evaluată la pachet


https://www.ipn.md/ro/catalin-drula-vom-insista-ca-in-procedura-de-aderare-7965_1103561.html

Republica Moldova trebuie să fie evaluată de sine stătător, fără condiționarea unei aderări la pachet cu alte state. O spune președintele Uniunii Salvați România (USR), Cătălin Drulă, potrivit căruia echipa Alianței Dreapta Unită, din care face parte USR, va insista în Parlamentul European ca Republica Moldova să fie decuplată de Ucraina în procesul de aderare. Potrivit politicianului de la București, Alianța Dreapta Unită va insista în Parlamentul European pentru majorarea sprijinului financiar pentru Republica Moldova, banii fiind direcționați către proiecte de infrastructură, notează IPN.

Liderul USR invită cetățenii Republicii Moldova, care dețin cetățenia română, la vot pe 9 iunie. Potrivit politicianului de la București, la alegerile europarlamentare din iunie este important ca România să fie reprezentantă de o echipă profesionistă care să devină avocatul Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

„Republica Moldova este acum în procedură de aderare. Noi credem că vom reuși să ducem în Parlamentul European cea mai puternică echipă, care să reprezinte atât interesele României, cât și să se lupte pentru Republica Moldova. Oamenii pe care-i vor regăsi cetățenii pe lista Alianței Dreapta Unită, formată din USR, PMP și Forța Dreptei, sunt oameni care și în prezent luptă pentru Republica Moldova, din calitățile pe care le au. Traiectoria României este una, inevitabil, foarte importantă și pentru Republica Moldova. Traiectoria României din ultimii 10 ani va fi determinată de acest an electoral. Începem în România sezonul electoral cu alegerile europarlamentare din 9 iunie, împreună cu alegerile pentru primari. În septembrie avem alegeri pentru președintele României, iar la final de an vor fi alegeri parlamentare”, a spus președintele USR, Cătălin Drulă, în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

Liderul USR spune că în Parlamentul European reprezentanții Alianței Dreapta Unită vor insista ca Republica Moldova să fie decuplată de Ucraina în procesul de aderare și să obțină suport financiar sporit pentru proiecte de infrastructură și pentru continuarea reformelor.

„Vrem ca în procedura de aderare, Republica Moldova să fie judecată de sine stătător, să nu depindă de vreun pachet, să nu așteptăm vreo pace. Să fie judecată pe picioarele sale. Noi ne vom lupta pentru asta. Credem că este importantă evaluarea Republicii Moldova de sine stătătoare. Există această tendință ca să fie legate mai multe state și să existe o aderare comună. România a contribuit cu 30 de miliarde de euro de când este membră UE și a primit 90 de miliarde. Practic, suma netă a fost de 60 de miliarde. Republica Moldova este o țară mai mică, dar oricum ar trebui crescut sprijinul financiar. Să fie crescut sprijinul financiar dedicat reformelor, pregătirii de aderare, ridicării infrastructurii. Uniunea Europeană are resursele bugetare necesare în acest sens, pentru că un miliard sau două miliarde de euro nu se compară cu stricăciunile pe care le produc tirania. Noi vom fi avocații creșterii sprijinului financiar pentru Republica Moldova”, a mai spus politicianul de la București.

Alianța Dreapta Unită a fost formată de către Uniunea Salvați România, Partidul Mișcarea Populară și Partidul Forța Dreptei, inclusiv pentru participare comună la alegerile pentru Parlamentul European din 2024 care sunt programate să aibă loc între 6 și 9 iunie 2024.