logo

Câtă energie regenerabilă există în Moldova și câtă ar putea fi?


https://www.ipn.md/ro/cata-energie-regenerabila-exista-in-moldova-si-cata-ar-7966_1101596.html

Republica Moldova consumă anual 4 milioane de MWh energie electrică. 45% revine gospodăriilor casnice și doar 15% –  industriei. Această structură a consumului generează vârfuri de consum de circa 700 MW dimineața și seara, când toată lumea se pregătește de o zi de lucru sau revine acasă și pune în priză toate electrocasnicele de care poate avea nevoie. În schimb noaptea consumul scade până la 180 MW.

Moldova nu poate integra în sistemul energetic mai multă energie eoliană decât este consumul minim pe timp de noapte și mai multă energie solară decât este consumul maxim pe timp de zi, se arată într-un articol al Ministerului Energiei, citat de IPN. La 1 iunie 2022, Republica Moldova a introdus regulile pieței europene, care presupun echilibrarea rețelei electrice, adică un mecanism care echilibrează fluctuațiile neplanificate ale producției de energie sau ale consumului de energie electrică.

Proprietarii de panouri fotovoltaice livrează mai multă energie în rețea vara, când e mai mult soare. Iarna, când se generează mai puțin, consumă cantitatea necesară de la furnizorul de serviciu universal cu care are contract, de exemplu Premier Energy. Similar, ei produc energie electrică mai mult decât consumă pe parcursul zilei, iar seara și noaptea consumă din rețea. Astfel, ei folosesc rețeaua în calitate de acumulator, însă costurile de rețea, pentru funcționarea și întreținerea așa-numitului acumulator, le plătesc toți ceilalți consumatori.

Mecanismul e numit contorizare netă și a fost aplicat în perioada de început pentru a încuraja generarea proprie, dar nu ca business, ci doar pentru a-și acoperi consumul propriu. Acum, toate țările Uniunii Europene trec la un alt sistem, facturarea netă. După 1 ianuarie 2024, gospodăriile casnice și companiile care vor instala panouri fotovoltaice pentru consum propriu vor funcționa după noul sistem. Facturarea netă va permite acoperirea costurilor de transport, distribuție, furnizare și echilibrare a rețelei, energia de echilibrare fiind uneori de până la 5 ori mai scumpă. Cei care au instalat panouri până la 31 decembrie 2023 vor beneficia de contorizare netă până la sfârșitul anului 2027.

În Moldova, statul are trei mecanisme de sprijin pentru producătorii de energie verde, garantând achiziționarea surplusului de energie livrată în rețea și ajutându-i astfel să-și recupereze investițiile. Este vorba despre contorizarea netă, care va fi înlocuită de la 1 ianuarie 2024 cu facturarea netă – valabilă în cazul micilor producători cu instalații destinate consumului propriu.  Tarif fix pentru 15 ani – pentru parcuri și centrale până la 1 MW fotovoltaic sau 4 MW eolian.  Și preț fix, la fel valabil 15 ani, în cazul parcurilor și centralelor mai mari de 1 MW fotovoltaic sau 4 MW eolian, capacități atribuite prin licitații. Lansarea licitațiilor pentru capacitățile mari este planificată pentru prima parte a anului 2024.

Din cauza limitărilor legate de structura consumului, capacitățile de generare a energiei regenerabile sunt plafonate. Astfel, pentru energie eoliană au fost alocate 105 MW, iar pentru  fotovoltaică – 60 MW, aceste parcuri urmând să fie puse în funcțiune până în anul 2025.

În 2023, doar 6% din consumul de energie electrică reprezintă energia regenerabilă. 54% din aceasta este eoliană, 34% – energia fotovoltaică și câte 6% –  energia hidro și pe bază de biogaz.

Republica Moldova s-a angajat să crească ponderea energiei electrice produse din surse regenerabile la minimum 30% din consumul de energie electrică al anului în 2030.