logo

Cât costă gazul procurat de la Energocom? Vadim Ceban: În jur de 1000 de dolari


https://www.ipn.md/ro/cat-costa-gazul-procurat-de-la-energocom-vadim-ceban-7965_1094030.html

Premise pentru reducerea tarifului la gaz, deocamdată, nu există. O spune președintele Consiliului de Administrație Moldovagaz, Vadim Ceban, potrivit căruia, dacă Energocom va procura gaz la preț de piață, tariful ar putea crește până la 35 de lei. Vadim Ceban spune că deocamdată Energocom n-a stabilit prețul final pentru gazul pe care-l vinde companiei Moldovagaz, însă ar fi vorba de aproximativ 1000 de dolari pentru mia de metri cubi, notează IPN.

Șeful Moldovagaz spune că tarifele mari și scăderea veniturilor populației determină consumatorii casnici să renunțe la gazele naturale. Vadim Ceban spune că Moldovagaz înregistrează o reducere considerabilă a consumului față de aceeași perioadă a anului trecut.


„Nu suntem noi fericiți de aceste tarife, pentru că la noi consumul se reduce chiar în perioada de iarnă. Doar în luna noiembrie, la nivelul consumatorilor casnici avem o scădere a consumului de 30%. În special în sectorul rural, oamenii se adaptează la aceste circumstanțe și trec la combustibili alternativi, lemne, cărbune, sau pur și simplu consumă mai puțin”, a spus Vadim Ceban în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

Mai mult, președintele Moldovagaz spune că în lipsa gazului procurat de la Gazprom la un preț de 700-800 de dolari și în condițiile în care statul va opta pentru achiziții la preț de piață, tariful la gaz ar putea ajunge la 35 de lei.

„De la 1 ianuarie nu văd premise de micșoare a tarifului, cu părere de rău. Devierile tarifare pe care trebuie să le recuperăm din actualul tarif sunt în jur de 5 lei. În condițiile prețurilor de la bursă care sunt în prezent de 1400-1700 de dolari, asta deja înseamnă că tariful ar fi de 28 – 30 de lei, plus devierile financiare, ar fi un tarif de 33-35 de lei”, a mai spus președintele Moldovagaz.

După decizia autorităților de la Chișinău de a ceda volumul de 5,7 milioane de metri cubi pe zi regiunii transnistrene, pentru consumul malului drept al Nistrului, Moldovagaz procură gaz de la Energocom. Vadim Ceban spune că, deocamdată, prețul n-a fost stabilit, însă anticipează că acesta este mai mare decât prețul oferit de Gazprom.

„Nu am încă datele referitor la preț, în următoarele zile le vom afla. Periodic acest preț se schimbă, pentru că fiecare punct de injectare, de exemplu fie conducta Iași-Ungheni – Chișinău, fie conducta transbalcanică, fiecare rută are costul propriu de transport. De aceea costul de procurare va fi aprobat de Energocom. Estimez că e vorba de 1000 de dolari, este aproximativ prețul de achiziție care este introdus acum în tarif  și e vorba de media pe întregul an - 926 de dolari. Cred că de la Energocom prețul va fi tot în jurul acestei cifre”, a precizat Vadim Ceban.