Casele de copii de tip familial vor beneficia de burse lunare din partea unei reţele de magazine de electrocasnice
https://www.ipn.md/ro/casele-de-copii-de-tip-familial-vor-beneficia-de-burse-lunare-din-partea-unei-re-7967_968263.html
Casele de copii de tip familial din R. Moldova vor primi burse lunare în valoare de o mie de lei, oferite de către reţeaua magazinelor de electrocasnice „Bomba”, transmite Info-Prim Neo. Bursele vor fi transferate fiecărei din cele 52 case de copii de tip familial prin intermediul unui card bancar oferit gratuit de către „Eximbank” Gruppo Veneto Banca.
Cu acest prilej, ministrul Educaţiei şi Tineretului, Victor Ţvircun, a mulţumit agenţilor economici pentru iniţiativa binevenită de a sprijini casele de copii de tip familial, exprimând speranţa că şi alţi întreprinzători vor prelua acest demn exemplu. Din partea reţelei de supermarkete „Bomba”, Svetlana Catană, şefa secţiei de marketing şi publicitate, s-a închinat în faţa părinţilor-educatori care şi-au asumat sarcina grea de a educa aceşti micuţi lipsiţi de dragostea părintească.
Potrivit Svetlanei Catana, proiectul este prevăzut pentru o perioadă de jumătate de an. Reprezentantul „Eximbank”, Viorica Furculiţă, a menţionat că prin intermediul cardurilor bancare, părinţii îşi vor putea ridica bursele în orice colţ al R. Moldova.
O mie de lei într-o casă de copii de tip familial înseamnă foarte mult, spune Galina Mura părinte-educator din satul Joloboc, Orhei. Însemnă mult şi 10 lei atunci când nu-i ai, adaugă ea cu ochii înlăcrimaţi. Pe parcursul a 17 ani de grija şi dragostea soţilor Mura s-au bucurat 16 copii. Unii dintre ei s-au căsătorit şi au proprii copii. Din partea marii familii a caselor de copii de tip familial, Galina Mura a înmânat o diplomă şi flori Anei Porcesu din Drochia. De 5 ani această curajoasă femeie este mamă pentru câţiva copii cu nevoi speciale.
Casa de copii de tip familial este un serviciu de alternativă instituţiilor de tip rezidenţial şi reprezintă o familie completă care îngrijeşte în propria casă cel puţin 3 şi cel mult 7 copii, inclusiv copiii biologici. Familiile care deschid case de copii de tip familial beneficiază de salariu şi stagiu profesional în cartea de muncă. În prezent în Moldova funcţionează 52 de case de copii de tip familial. La începutul anului 2007 existau 22 case de acest tip.
Dezvoltarea serviciilor de alternativă este una din priorităţile Reformei sistemului rezidenţial de îngrijire a copilului, desfăşurată de Guvernul R. Moldova. Scopul reformei este de a reduce până în anul 2012 cu 50% numărul copiilor ce cresc şi se dezvoltă separat de familie, prin reintegrarea în familia naturală sau extinsă a majorităţii copiilor care se află în internate sau case de copii şi prin prevenirea instituţionalizării copiilor. De asemenea, Guvernul îşi propune reorganizarea tuturor instituţiilor rezidenţiale în baza unui plan general de transformare.