Cartoful s-a făcut doar acolo unde a fost irigat
https://www.ipn.md/ro/cartoful-s-a-facut-doar-acolo-unde-a-fost-irigat-7966_1000325.html
Producătorii mari de cartofi, care au avut posibilităţi de irigare, au strâns în acest an chiar şi 30 de tone la hectar soiuri locale şi 60 de tone soiuri de import. La sud, unde seceta a fost mai severă şi unde sistemele de irigare nu sunt atât de dezvoltate, producătorii au avut o recoltă sub aşteptări.
Solicitat de Info-Prim Neo, şeful Secţiei de ameliorare a cartofului şi a legumelor din cadrul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Petru Iliev, membru al Institutului de Horticultură, a declarat că unii producători se pot lăuda şi cu o recoltă de 75 de tone la hectar pe terenurile cu soiuri de import. Însă, spune Petru Iliev, dacă nu sunt posibilităţi de irigare, banii nu trebuie cheltuiţi pe cartofi de import. Producătorii trebuie să se adapteze condiţiilor existente.
Petru Iliev a remarcat că între producătorii de cartofi din zona de centru şi cei de la nord a existat şi există o concurenţă nedeclarată. Producătorii din nord au totuşi anumite priorităţi – aşezarea geografică şi temperaturile potrivite. „Cartoful iubeşte temperaturile nu prea înalte, 25-26 de grade Celsius, şi umezeală mai multă. În zona de nord, unde cantitatea de precipitaţii anuale este cu 100 de milimetri mai mult, comparativ cu alte zone ale republicii, şi roada de cartofi este mai mare”, a declarat Iliev.
La nord se cultivă în mare parte cartofi de consum târziu, care rezistă pe toată perioada rece a anului. Producătorii mici, din partea de centru, ar trebui să se reprofileze pe plantarea cartofului de consum timpuriu, deoarece şi posibilităţile de păstrare a producţiei sunt mai limitate, iar, în condiţiile în care nu asigură condiţii de păstrare, o bună parte de marfă este pierdută, a mai spus şeful Secţiei de ameliorare a cartofului şi a legumelor.
Potrivit lui Iliev, în ultimii 10 ani Moldova a progresat cel mai mult în producerea cartofului. La acest moment chiar s-a ajuns la cantităţi care pot asigura pe deplin consumul intern. Soiurile timpurii au o perspectivă bună pe piaţa autohtonă, doar că acest segment rămâne încă neexploatat. Referitor la preţul cartofului pentru acest an, Petru Iliev a spus că acesta s-ar putea majora, dar nu va fi mai mare de 6 lei pentru un kilogram. Roada de cartofi din acest an este în jumătate faţă de anul trecut.