Cartea lui Dan Dungaciu “Cine suntem noi? Cronici de la Est de Vest” le-a fost recomandată concurenţilor electorali
https://www.ipn.md/ro/cartea-lui-dan-dungaciu-cine-suntem-noi-cronici-de-la-est-de-vest-le-a-fost-reco-7967_974105.html
Cea mai bună parte a cărţii “Cine suntem noi? Cronici de la Est de Vest”, semnată de cercetătorul român Dan Dungaciu ne priveşte pe noi, cetăţenii R. Moldova, au susţinut cei prezenţi marţi, 17 februarie, la lansarea volumului la Chişinău, transmite Info-Prim Neo.
Autorul cărţii a adus mulţumiri editurii “Cartier” şi a specificat că anume problema identitară, abordată în mare parte în lucrare, este la baza construcţiei R. Moldova. “Problema identităţii este una reală, ce ţine din perioada interbelică până în prezent, despre care puţin s-a scris şi s-a vorbit. Am încercat să pun o întrebare corectă: “Cine suntem noi?”, pentru a obţine un răspuns bun”, a spus Dan Dungaciu.
“Această culegere este o sumă de cărţi ce cuprind problemele spaţiului nostru deteriorat, este o adevărată oglindă a situaţiei noastre de astăzi”, a remarcat scriitorul Ion Hadârcă. “Cartea „Cine suntem Noi? Cronici de la Est de Vest” răspunde şi la întrebările politicienilor de peste Prut, cine suntem noi, basarabenii. Le recomand candidaţilor, lansaţi în campania electorală din 2009, să citească această carte, pentru a putea răspunde la cele mai acute întrebări ale neamului”, a adăugat Ion Hadârcă.
Criticul literar şi politic, Vitalie Ciobanu, a remarcat că Dan Dungaciu este un autor viu, prin faptul că invită publicul la o lectură serioasă. “Punctele de vedere ale autorului sunt deosebit de preţioase. Compartimentele din carte creează nişte dispute şi reflecţii mari”, a spus Vitalie Ciobanu.
Prezent la lansarea de carte, politologul Oleg Serebrian, a vorbit din prisma unui simplu cititor, subliniind că lucrarea conţine multe afirmaţii asupra cărora merită să gândim. “Este greu să vorbeşti pe scurt despre o carte impunătoare ca şi volum şi ca şi conţinut. Dan Dungaciu este autor polivalent, este unul dintre puţinii autori de peste Prut, care tratează subiectul Basarabiei, care nu patinează peste tematica basarabeană, dar o abordează cu echidistanţă”, a evidenţiat Serebrian.
Independenţa R. Moldova - faţă de cine?, Ce se ascunde în spatele “războiului limbii”?, Ce susţinere are NATO în R. Moldova? Transnistria? – sunt unele întrebări pe care le discută Dan Dungaciu în cartea “Cine suntem noi? Cronici de la Est de Vest”.
Cartea a fost lansată recent la Bucureşti, la librăria “Eminescu”, cu participarea mai multor personalităţi din România şi R. Moldova, printre care şi ex-preşedintele României Emil Constantinescu.
Dan Dungaciu este cercetător principal la Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, conferenţiar la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială a Universităţii din Bucureşti şi a lucrat în calitate de cercetător asociat în diverse instituţii occidentale. Este autor a zeci de studii de specialitate şi a numeroase lucrări de profil.