logo

Carpov s-a întâlnit cu reprezentantul special al Rusiei în reglementarea transnistreană


https://www.ipn.md/ro/carpov-s-a-intalnit-cu-reprezentantul-special-al-rusiei-in-7965_1004751.html

Viceprim-ministrul pentru reintegrare în exerciţiu, Eugen Carpov, a avut o întrevedere cu reprezentantul special al Federaţiei Ruse în reglementarea conflictului transnistrean, ambasadorul Serghei Gubarev. În cadrul întâlnirii, oficialul moldovean a menţionat necesitatea demarării discuţiilor asupra subiectelor de substanţă, care includ aspectele reglementării definitive a conflictului transnistrean, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Biroului pentru Reintegrare, unul din subiectele prioritare a fost recenta iniţiativă a autorităţilor de la Chişinău privind monitorizarea fluxurilor migraţionale şi asigurarea evidenţei cetăţenilor străini care sosesc în ţară prin segmentul central (transnistrean) al frontierei moldo-ucrainene. „Mecanismul în cauză va fi implementat de personalul Biroului pentru Migraţie şi Azil, cu respectarea rigorilor Zonei de securitate şi nu va genera obstacole în calea liberii circulaţii a persoanelor care locuiesc în regiunea transnistreană”, a menţionat Eugen Carpov.

În contextul multiplelor evoluţii negative din Zona de Securitate în ultima perioadă, a fost examinată posibilitatea organizării unei misiuni independente de monitorizare a situaţiei. Aceasta ar urma să elaboreze recomandări care ar asigura respectarea angajamentelor existente şi ar exclude acţiunile unilaterale.

Reprezentantul special al Federaţiei Ruse în problematica transnistreană, Serghei Gubarev, şi-a exprimat speranţa că următoarea rundă de negocieri în formatul „5+2” din acest an, care se va desfăşura în perioada 23-24 mai la Odesa (Ucraina), va aduce rezultate pozitive procesului de reglementare a conflictului.