logo

Carpov: Discuţiile pe marginea aşa-numitului coş III, blocate de Moscova şi Tiraspol


https://www.ipn.md/ro/carpov-discutiile-pe-marginea-asa-numitului-cos-iii-blocate-de-7965_1014008.html

În reglementarea transnistreană, discuţiile pe marginea aşa-numitului coş III, care se referă la aspecte politice, instituţionale şi de securitate, rămân în continuare blocate de cei către cei de la Moscova şi cei de la Tiraspol, care consideră că încă nu a venit timpul. Declaraţia a fost făcută de vicepremierul pentru reintegrare, Eugen Carpov, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

„Scopul numărul unu al procesului de negocieri este reglementarea politică a conflictului transnistrean, însă cei de la Moscova şi cei de la Tiraspol, consideră că încă nu a venit timpul, că ar trebui să soluţionăm probleme tehnice, după care să trecem la cele politice, viziune care nu corespunde cu cea a delegaţiilor din Republica Moldova, dar şi a majorităţii participanţilor în calitate de mediatori sau observatori”, a declarat Eugen Carpov.

Vicepremierul pentru reintegrare a menţionat că salută declaraţia Parlamentului Republicii Moldova, în care liderii de la Tiraspol sunt chemaţi la dialog pe tema aplicării Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, şi în viziunea acestuia, declaraţia respectivă prezintă o poziţie foarte clară a coaliţiei de guvernare, în raport cu paşii pe care îi întreprinde guvernarea pentru integrarea europeană şi consecinţele acestor acţiuni pentru regiunea transnistreană.

„Declaraţia vine să fie ca o mână întinsă celor de la Tiraspol, pentru ca să mergem împreună pe calea care ne poate aduce beneficii şi economice, şi sociale, şi politice pentru fiecare locuitor, fiecare cetăţean al Republicii Moldova. Suntem convinşi că implementarea Zonei de Liber Schimb cu Uniunea Europeană va avea efecte benefice pentru mediul de afaceri şi pe malul drept, dar şi pe malul stâng”, a spus Eugen Carpov.

Eugen Carpov a notat că îşi doreşte ca partenerii de dialog din Tiraspol să lase la o parte  intenţiile care nu au nimic legat de realităţi şi să treacă la discuţii pragmatice, constructive, pe aspecte care în realitate sunt importante.