Preţul la carburanţi ar putea spori în anul viitor cu cel puţin 1 leu. Aceasta se va întâmpla dacă Parlamentul va aproba politica bugetar-fiscală în varianta propusă de către Ministerul Finanţelor, susţin experţii de la Centrul analitic independent „Expert-Grup”. Experţii au spus, într-o conferinţă de presă de la IPN, că sporirea preţului va determina o creştere a inflaţiei între 0,6 şi 1,5 puncte procentuale.
„Referitor la accizele privind carburanţii, proiectul prevede o creştere de 9,3%. Este o creştere necesară pentru Fondul Rutier. Dar creşterea rapidă a Fondului Rutier nu este o creştere atât de rapidă a beneficiilor generate de aceşti bani. Această creştere trebuie să fie mai modestă şi stabilită în funcţie de capacitatea autorităţilor de a creşte eficienţa utilizării banilor destinaţi sectorului drumurilor. Această creştere generează câteva probleme, printre care este şi creşterea preţului la carburanţi cu cel puţin un leu”, a spus directorul de programe din cadrul „Expert-Grup”, Dumitru Budianschi. Expertul a mai spus că această modalitate de sporire a taxelor, cu părere de rău, devine un factor direct inflaţionist şi acest lucru nu este binevenit.
Un alt subiect abordat de experţi este anularea scutirilor la impozitul pe venit şi TVA pentru deşeurile şi reziduurile de hârtie şi carton, cauciuc, plastic, cioburi de sticlă şi sticlă. Potrivit lui Dumitru Budianschi, aceasta va crea un şir de probleme de raportare pentru persoanele fizice. Expertul a spus că la prima vedere, anularea acestor scutiri nu ar deranja pe nimeni, însă atunci când se va aduce o maculatură de 10 lei la un punct de colectare a deşeurilor, agentul economic va fi nevoit să facă declaraţie fiscală deoarece aceasta este o altă sursă de venit şi, deci, este nevoie de declaraţie de venit.
Dumitru Budianschi s-a referit şi la formula de achitare a TVA de către agricultori. „Revenirea la formula în care agricultorii vor achita TVA integral, în care practic imediat să depună cerere pentru restituirea cotei de 60% din venitul impozabil, este greu de înţeles. Nu este clar de ce Guvernul doreşte ca agricultorii să achite TVA după care să se ducă să-l ceară înapoi. Este o chestiune care nu este foarte logică. Noi nu susţinem această modalitate de restituire ulterioară”, a spus expertul.
În altă ordine de idei, Dumitru Budianschi a spus că introducerea noului regim de impozitare a activităţilor profesionale (notari, avocat), în afară de creşterea preţului la aceste servicii cu circa 15-20%, va crea şi dificultăţi în administrarea acestora. Proiectul prevede ca veniturile acestor contribuabili să fie impozitate cu o cotă similară celei aplicate persoanelor juridice – 12%. Totodată, se propune aplicarea TVA pentru serviciile prestate şi a taxei de amenajare pe principii similare persoanelor juridice.
Anterior, viceministrul finanţelor, Victor Barbăneagră, a declarat că, după un schimb de opinii ale autorităţilor cu subiecţii impozitării, s-a decis că avocaţii şi notarii vor fi impozitaţi pe vechi.
Centrul Expert-Grup a efectuat şi o analiză a rapoartelor Curţii de Conturi. Expertul economic, Tatiana Savva, a declarat că s-a constat un mic progres în diminuarea iregularităţilor admise de autorităţile publice locale, deşi situaţia în domeniul achiziţiilor publice şi administrării patrimoniului public este în continuare îngrijorare. Potrivit analizei, s-a constat că unele consilii raionale redirecţionează cheltuielile destinate educaţiei către alte domenii, ceea ce reprezintă un argument în plus pentru reformarea sectorului educaţional. Tatiana Savva a mai menţionat că APL-urile nu au făcut progrese în colectarea veniturilor proprii, ceea ce denotă lipsă de interes a acestora faţă de această activitate.