logo

Caravană auto de informare despre valorile europene


https://www.ipn.md/ro/caravana-auto-de-informare-despre-valorile-europene-7967_1016766.html

Centrul regional de asistenţă şi informare a organizaţiilor neguvernamentale din Moldova „Contact-Cahul” şi-a propus să familiarizeze locuitorii din sudul ţării cu valorile europene şi beneficiile apropierii de UE. În acest sens, centrul a organizat o caravană auto în cadrul căreia a transmis informaţii despre UE pentru cetăţenii care nu au acces la astfel de informaţii.

Silvia Strelciuc, directorul executiv al „Contact-Cahul”, a declarat pentru IPN că scopul evenimentului a fost informarea cetăţenilor din regiunea de sud despre procesul de apropiere a Republicii Moldova de UE şi cum va influenţa acest proces viaţa cetăţenilor. „Ne-am deplasat pe traseul Cahul – Vulcăneşti – Taraclia – Ceadîr-Lunga – Comrat – Cantemir – Cahul. Practic în fiecare localitate rurală de pe traseu am distribuit informaţii, iar în oraşe am organizat activităţi artistice. Caravana a fost formată din 15 automobile cu 55 de voluntari promotori ai valorilor europene”, a mai spus Silvia Strelciuc.

În fiecare oraş au fost organizate evenimente, au fost informaţi cetăţenii care sunt acţiunile benefice ale UE asupra drumurilor din Moldova, asupra bunăstării, asupra sănătăţii, asupra securităţii energetice etc. Voluntarii au transmis mesaje verbal, au distribuit pliante, dar au pregătit şi câteva numere artistice pentru a atrage atenţia cetăţenilor. Acţiunile au avut loc în centrul oraşelor, în faţa primăriilor sau chiar pe carosabil.

 „Am descoperit cetăţeni interesaţi de informaţie, persoane care susţineau mesajele noastre. Dar am fost şi insultaţi, acuzaţi că facem provocări. Acest eveniment ne-a ajutat să înţelegem ce trebuie să facem pentru a organiza campanii eficiente, am reuşit să formăm o echipă din 55 de voluntari pro-europeni şi am înţeles că autorităţile centrale acordă prea puţină atenţie segmentului de populaţie dat şi localităţilor din raioanele de sud ale ţării”, a remarcat Silvia Strelciuc.

Această acţiune este o premieră, a mai spus directorul executiv al „Contact-Cahul”, precizând că s-a dorit să fie acoperite localităţile cu minorităţi etnice, să fie promovate valorile europene în rândul vorbitorilor de limbă rusă şi celor care au acces redus la informaţiile despre UE.

Caravana auto cu genericul: „EUROPA PENTRU TINE” a fost un eveniment apolitic organizat de către Contact-Cahul în cadrul proiectului FHI 360 „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova”, susţinut financiar de USAID.