Capitala în 2012, retrospectivă Info-Prim Neo
https://www.ipn.md/ro/capitala-in-2012-retrospectiva-info-prim-neo-7967_1002496.html
[Material din ciclul „Anul 2012: cifre şi fapte”. RELUARE din 18 decembrie]
[– 10 ianuarie:] Patru reprezentanţi ai municipiului Chişinău s-au învrednicit de distincţii acordate de Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM), pentru activitate îndelungată şi merite deosebite în administraţia publică locală. Printre laureaţii desemnaţi de CALM se numără Vladimir Şarban, Ana Balan, Nina Costiuc şi Valentina Patraş.
[– 25 ianuarie:] După jumătate de an de la alegerile locale, Consiliul municipal Chişinău a aprobat primele proiecte de decizii în noua sa componenţă, cu votul aleşilor locali ai AIE şi al unui consilier din fracţiunea comunistă, Petru Donţov.
[– 25 ianuarie:] Şedinţa Consiliului municipal Chişinău din 29 septembrie 2011, când fracţiunea PCRM a decis, în lipsa consilierilor AIE, ridicarea a 3 mandate de consilieri comunişti, a fost declarată ilegală de Curtea de Apel Chişinău.
[– 25 ianuarie:] Viceprimarul capitalei, Mihai Furtună, a renunţat la funcţie în favoarea mandatului de consilier municipal în fracţiunea liberal-democrată.
[– 26 ianuarie:] Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a instalat prima placă cu săgeată verde la dreapta, în dreptul semnalului roşu al semaforului. Placa arată că şoferii pot să vireze la dreapta, indiferent de culoarea indicată de semafor. Pe parcurs astfel de plăcuţe au fost instalate la zeci de intersecţii din capitală.
[– 30 ianuarie:] Consilierii comunişti Elena Danu şi Petru Donţov părăsesc fracţiunea PCRM din Consiliul municipal Chişinău şi anunţă crearea grupului socialiştilor în CMC.
[– 30 ianuarie:] Zece localităţi din municipiul Chişinău şi 10 localităţi din judeţul Iaşi, România, s-au înfrăţit. Ceremonia de semnare a acordurilor a avut loc la Chişinău şi are menirea de a asigura trecerea relaţiilor dintre cele două ţări la un nivel mult mai calitativ.
[– 21 februarie:] Consiliul municipal Chişinău (CMC) a aprobat în prima lectură bugetul municipal pentru anul 2012. Consilierii comunişti s-au abţinut de la vot. Venituri: 2,39 miliarde de lei; cheltuielile: 2,61 miliarde de lei.
[– 21 februarie:] CMC a aprobat un proiect de decizie prin care costurile la apă caldă menajeră livrată populaţiei prin reţeaua centralizată au fost reduse cu 20 de procente.
[– 21 februarie:] Artistul Poporului, naistul Vasile Iovu, a devenit Cetăţean de Onoare al municipiului Chişinău. Acest titlu i-a fost conferit maestrului printr-o decizie a Consiliului Municipal Chişinău, la iniţiativa primarului general, Dorin Chirtoacă.
[– 2 martie:] Şoferii de pe ruta nr. 171 de microbuz au protestat în faţa Primăriei capitalei împotriva unei decizii mai vechi, din 2010, prin care rutelor cu nr. 135 şi 136 le-a fost stabilit aproximativ acelaşi traseu.
[– 14 martie:] Primăria municipiului Chişinău începe campania de salubrizare a capitalei cu bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt. În cadrul acţiunii sunt antrenate toate serviciile municipale de profil, pentru curăţarea trotuarelor, a staţiilor de aşteptare a transportului public, pilonii şi carosabilul.
[– 19 martie:] Sezonului de încălzire 2011-2012 a fost încheiat pentru fondul locativ.
[– 22 martie:] Curtea Supremă de Justiţie i-a dat câştig de cauză primarului general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, în procesul intentat de şefa Direcţiei generale asistenţă socială, Eugenia Ceban, privind pensionarea acesteia odată cu atingerea limitei de vârstă.
[– 31 martie:] La Chişinău are loc acţiunea de salubrizare de primăvară cu genericul: „Hai, Chişinău”. Reprezentanţii autorităţilor locale, dar şi locuitorii capitalei au ieşit să facă curăţenie în parcuri şi în curţile blocurilor în care locuiesc, iar cei din suburbii - pe străzile localităţilor.
[– 3 aprilie:] 4 din 19 administratori ai rutelor de microbuz au depus la Primărie solicitări pentru majorarea tarifelor la călătorie. Transportatorii au cerut majorarea tarifului de la 3 la aproape 7 lei.
[– 4 aprilie:] Comerţul angro şi cu amănuntul a florilor pe Calea Basarabiei, pe teritoriul adiacent Pieţei „Extremum”, a fost interzis.
[– 12 aprilie:] Municipalitatea a dat în exploatare o staţie nouă de tratare a apei cu hipoclorit de sodiu. Apa din apeductul municipiului Chişinău nu va mai fi tratată cu clor.
[– 13 aprilie:] În preajma Paştilor, în Vinerea Patimilor, capitala şi-a aprins instalaţiile de iluminat pentru sărbătorile pascale în scuarul Catedralei Mitropolitane „Naşterea Domnului”.
[– 27 aprilie:] Consiliul municipal Chişinău a aprobat în lectură finală bugetul municipal pentru anul 2012. Deşi consilierii din fracţiunea Partidului Comuniştilor au adus unele critici, bugetul a fost votat în unanimitate. La capitolul venituri au fost planificate 2,4 miliarde lei, iar la cheltuieli – 2,8 miliarde lei. Cheltuielile de ordin social constituie 52,5% din suma totală.
[– 3 mai:] Un angajat al Direcţiei asistenţă juridică a Primăriei municipiului Chişinău este bănuit de corupere pasivă în proporţii deosebit de mari. Lilian Lisnic-Răscoală a fost reţinut în flagrant în timp ce primea 10 mii de euro. Juristul bănuit a fost denunţat de primarul Dorin Chirtoacă.
[– 12 mai:] La Chişinău au fost inaugurate Zilele Europei. Cei care au venit în Piaţa Marii Adunări Naţionale au avut ocazia să facă cunoştinţă cu ţările-membre ale UE, dar şi să guste din bucatele specifice bucătăriei din Spania, Cehia, Germania, Franţa, Turcia, Estonia, Italia, România şi Belgia.
[– 30 mai:] Dorin Chirtoacă a fost ales copreşedinte al Conferinţei Organizaţiilor Regionale şi Locale a Parteneriatului Estic (CORLEAP). Evenimentul a avut loc la Bruxelles, Belgia. CORLEAP reprezintă un organ de lucru pe lângă Comitetul Regiunilor al Uniunii Europene, cunoscută drept „vocea autorităţilor locale la nivelul Uniunii Europene”.
[– 1 iunie:] Şoferi de microbuze de pe câteva rute din capitală protestează împotriva sancţiunilor aplicate de poliţia rutieră. Aceştia au refuzat să mai activeze pe rute pe motiv că sunt amendaţi dacă au în salon oameni în picioare.
[– 1 iunie:] Primăria capitalei a început demontarea masivă a panourilor publicitare pe bulevardul Dacia. Timp de 5 zile, municipalitatea a scos aproape 40 de panouri.
[– 8 iunie:] În Piaţa Marii Adunări Naţionale a fost inaugurat un orăşel sportiv, unde locuitorii capitalei au avut posibilitatea să vizioneze în emisie directă toate meciurile Campionatului European de fotbal EURO – 2012, găzduit de Polonia şi Ucraina.
[– 19 iunie:] Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, îşi prezintă raportul de activitate la un an de când a fost reales în această funcţie.
[– 29 iunie:] Primăria municipiului Chişinău a suspendat din funcţie un angajat al Direcţiei generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare, filmat în timp ce ia mită.
[– 29 iunie:] Autorităţile capitalei au evacuat în mod forţat până în prezent 76 de gherete care nu funcţionează, iar alte 7 gherete au fost evacuate de către proprietari acestora. În acelaşi timp, 25 de gherete care nu dispun de autorizaţie de funcţionare nu pot fi evacuate pentru că sunt obiectul unor litigii în instanţele de judecată. Conform unei dispoziţii a primarului general, toate chioşcurile din municipiul Chişinău care nu funcţionează sau ale căror autorizaţii de funcţionare au expirat mai mult de jumătate de an urmează a fi demontate şi evacuate.
[– 3 iulie:] Municipalitatea a deschis o linie fierbinte şi o cutie poştală specială, unde cetăţenii pot sesiza cazurile de corupţie din cadrul administraţiei publice locale.
[– 6 iulie:] Primăria municipiului Chişinău a prezentat primul proiect de pictură murală de exterior, realizată pe un bloc de locuinţe din capitală de pe bulevardul Dacia, 28. Pe blocul locativ de pe adresa respectivă a fost realizată o pictură murală, având ca temă mişcarea poloneză „Solidaritate" şi este înfăţişat liderul acesteia, Lech Walęsa.
[– 9 iulie:] Primăria municipiului Chişinău a premiat 2 tineri sportivi, participanţi la Campionatele Europene de tineret la tir cu arcul şi haltere, Dan Olaru şi Artur Pipa.
[– 17 iulie:] A fost lansat pe linie primul troleibuz asamblat la Chişinău, în conlucrare cu compania „Belkommunmash” din Minsk. Până la sfârşitul anului, Regia Transport Electric Chişinău a asamblat încă 4 troleibuze.
[– 19 iulie:] A fost inaugurată noua reţea de canalizare pluvială din zona Gării Feroviare, construită în scopul reducerii efectelor inundaţiilor provocate de ploile torenţiale.
[– 23 iulie:] Municipalitatea a procurat două autobuze la mâna a doua din Norvegia. Autobuzele de marca „Volvo” au o capacitate de 100 locuri, podea joasă şi merg pe bază de gaz lichefiat, care este mai ieftin decât motorina şi poluează mai puţin atmosfera.
[– 8 august:] În scuarul Catedralei Naşterea Domnului din Chişinău a fost amplasată o tablă de şah de dimensiuni mari. Tabla are o suprafaţă de 4 metri pe patru şi o înălţime de 20 de centimetri. Cele 32 de piese sunt făcute din lemn de pin. Cea mai grea are între 13 şi 14 kilograme. Odată cu încheierea perioadei estivale, tabla va fi depozitată ca să nu degradeze în perioada rece. Aceasta a costat bugetul municipal circa 30 de mii de lei.
[– 14 august:] Autorităţile municipale au scos forţat mai multe panouri publicitare din strada M. Viteazu. Concomitent cu demontările din strada M. Viteazu, urmează să fie evacuate panourile din străzile Petricani şi Vadul lui Vodă.
[– 28 august:] Mai mulţi şoferi de microbuze au fost concediaţi, iar mai multe unităţi de transport au fost retrase de pe rute în urma unui control efectuat de către inspectorii Serviciului Fiscal de Stat.
[– 31 august:] De sărbătoarea naţională „Limba Noastră” a fost dezvelit bustul lui Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Unite ale României, la intersecţia bulevardului Cuza-Vodă şi bulevardul Dacia din sectorul Botanica. Lucrarea în bronz a fost oferită municipalităţii de către Fundaţia „Mihai Viteazul” din România şi Consiliul Judeţean Prahova.
[– 3 septembrie:] Peste 100 de comercianţi din capitală au protestat în faţa Primăriei împotriva dispoziţiei primarului Dorin Chirtoacă de a interzice comerţul pe străzile de lângă Piaţa Centrală. Răspunsul primarului a fost categoric: situaţia a scăpat de sub control, iar pentru a organiza mai bine perimetrul respectiv a fost emisă această dispoziţie.
[– 6 septembrie:] Administratorii rutelor de microbuz din Chişinău insistă pe majorarea tarifului de călătorie până la 5 lei şi vin, în schimb, cu o serie de propuneri de îmbunătăţire a serviciului prestat.
[– 8 septembrie- 21 septembrie] În centrul capitalei este organizată zonă pietonală, în zilele de sâmbătă şi duminică, cu titlu de experiment. Zona pietonală include bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, tronsonul cuprins între str. A. Puşkin şi str. V. Alecsandri.
[– 11 septembrie:] Consilierul municipal din partea fracţiunii Partidului Liberal Democrat, Victor Bodiu, renunţă la mandat. Bodiu a anuţat, într-o declaraţie de presă, că îşi va continua totodată activitatea profesională în calitate de secretar general al Guvernului.
[– 17 septembrie:] La Chişinău se desfăşoară adunarea Biroului Conferinţei Autorităţilor Regionale şi Locale a Parteneriatului Estic (CORLEAP). La reuniune participă oficiali din 15 state europene, în total peste 100 de persoane.
[– 17 septembrie:] Consiliul municipal Chişinău s-a întrunit în şedinţă secretă, în lipsa consilierilor din fracţiunea PCRM, care susţin că nu au fost anunţaţi despre convocare. Aleşii locali au examinat şi au aprobat proiecte de pe ordinea de zi a şedinţei începută încă la 20 iulie şi suspendată de mai multe ori, fie în lisă de cvorum sau alte motive.
[– 21 septembrie:] Primăria municipiului Chişinău decide să organizeze zona pietonală din centrul capitalei doar în zilele de duminică.
[– 26 septembrie:] Practic toate rutele municipale de maxi-taxi protestează, cu excepţia a câţiva transportatori. Şoferii de maxi-taxi cer majorarea tarifului la călătorie de la 3 la 5 lei.
[– 27 septembrie:] Zeci de şoferi de microbuze de pe rutele municipale pichetează sediu Primăriei capitalei. Aceştia au făcut o tentativă să blocheze bulevardul Ştefan cel Mare, dar au fost împiedicaţi de către poliţie. Protestele continuă şi a doua zi.
[– 14 octombrie:] În capitală este marcat Hramul Oraşului. Scriitorul Spiridon Vangheli şi criticul literar, academicianul Mihai Cimpoi au fost declaraţi cetăţeni de onoare ai oraşului Chişinău.
[– 16 octombrie:] Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a avut o întrevedere cu primarul general al municipiului Bucureşti, Sorin Oprescu, la Chişinău. Edilii au stabilit că specialiştii din cadrul celor două Primării vor face schimb de experienţă pe diferite domenii pe parcursul unui an.
[– 25 octombrie:] De astăzi grădiniţele şi spitalele din Chişinău sunt conectate la agentul termic. Fondul locativ a fost conectat cu 4 zile mai târziu.
[– 4 noiembrie:] Primăria capitalei decide ca zona pietonală să fie organizată în zilele de sâmbătă şi duminică, pe str. Mitropolit Varlaam, în perimetrul străzilor Bulgară şi Vlaicu Pârcălab.
[– 6 noiembrie:] Regia Transport Electric Chişinău a lansat o linie telefonică la care pasagerii care circulă cu troleibuzul pot face reclamaţii.
[– 17 noiembrie:] Pe aleea pietonală din Parcul Valea Morilor a fost inaugurat iluminatului public. Costul proiectului este de circa 1,8 milioane lei.
[– 21 noiembrie:] Primăria Chişinău, în parteneriat cu Asociaţia MediaPoint, a lansat o nouă versiune a proiectului on-line www.alerte.md, dezvoltat pentru a facilita accesul cetăţenilor la serviciile municipale, dar şi soluţionarea mai rapidă a problemelor pe care le raportează.
[– 22 noiembrie:] În centrul capitalei, în faţa Oficiului Poştal Central, a fost instalată placa „Kilometrul Zero”. Aceasta reprezintă în formă stilizată Roza Vânturilor, pe care sunt indicate distanţele din centrul Chişinăului până la capitalele mai multor state.
[– 29 noiembrie:] Consilierul comunist Elena Hrenova anunţă că părăseşte fracţiunea şi se alătură grupului socialiştilor din CMC. În aceeaşi şedinţă consilierii comunişti acordă vot de neîncredere şefului Direcţiei generale transport public şi căi de comunicaţie, Adrian Boldurescu. La şedinţă şi-au ridicat mandatele doi consilieri noi liberal democraţi, Pavel Caba şi Vasile Parasca. Proiectul bugetului municipal pentru anul 2013, propus spre aprobare în prima lectură pe ordinea de zi a şedinţei nu a acumulat suficiente voturi.
[– 1 decembrie:] În Piaţa Marii Adunări Naţionale a fost inaugurat Pomul de Crăciun. Bradul a fost cumpărat de la o familie din cartierul Poşta Veche. Are 20 de metri înălţime. Luminiţele bradului principal al ţării au fost aprinse de către primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă. Tot atunci a fost conectat iluminatul decorativ pe străzile principale ale oraşului.
[– 1 decembrie:] Primăria capitalei anunţă că accesul în sediu Primăriei va fi restricţionat. Potrivit unei dispoziţii semnate de primarul capitalei, vizitatorii vor putea intra doar în baza unor cartele de acces controlat.
[– 12 decembrie:] Întreprinderea municipală SA „Apă-Canal Chişinău” marchează aniversarea a 120-a de la fondare. În cadrul forumului aniversar, întreprinderea a fost decorată cu Ordinul „Gloria Muncii” pentru rezultatele înregistrate de-a lungul anilor.
[– 14 decembrie:] Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a înmânat Premiile Municipale pentru Tineret 2012 în domeniul ştiinţei, tehnicii, literaturii şi artelor. Valoarea premiilor mari şi a premiului special este de 10 mii de lei, iar premiile de încurajare sunt de 2 mii de lei. În total au fost premiaţi în jur de 20 de tineri.
[Elena Nistor, Info-Prim Neo]