CAPC propune încă o direcţie strategică în reformarea justiţiei
https://www.ipn.md/ro/capc-propune-inca-o-directie-strategica-in-reformarea-justitiei-7967_992241.html
[Ştire Info-Prim Neo din ciclul „Societatea civilă cu ochii pe reforma justiţiei”]
Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţie (CAPC) propune încă o direcţie în Strategia de reformare a justiţiei. „Justiţia trebuie privită ca pe un serviciu public al statului şi, în opinia noastră, ar fi oportun ca pilonul numărul şapte din strategie să dea posibilitatea identificării unei direcţii strategice suplimentare, care să se refere controlul executării legilor”, a declarat pentru Info-Prim Neo directorul CAPC, Galina Bostan.
Experţii organizaţiei nonguvernamentale în cauză subliniază că şi cel mai perfect sistem judiciar poate fi falimentat de numărul mare de cereri în judecată, generat de ineficienţa diferitor instituţii sau de ilegalităţile comise de acestea.
Potrivit Galinei Bostan, instanţele de judecată din Republica Moldova sunt aglomerate, cu o mulţime de dosare, iar sarcina lunară a unui judecător este de câteva zeci de dosare examinate sau decizii pronunţate – un volum imens de muncă. „Acesta mai înseamnă că, dacă atâtea dosare ajung în judecată, drepturile nu se respectă la nivel contencios, adică până a ajunge în instanţa de judecată. Legea se încalcă atât de către autorităţile publice centrale, cât şi de cele locale, în cele mai diverse forme”, a menţionat directorul CAPC.
Galina Bostan spune că în perioada post-sovietică supravegherea generală a Procuraturii a fost înlocuită de către controlul contenciosului administrativ, care însă s-a dovedit a fi ineficient. „Noi nu trebuie să ne întoarcem la supravegherea generală, dar trebuie de instituit un mecanism care să privească controlul legalităţii”, a menţionat directorul CAPC.
Galina Bostan a mai spus că deseori auzim fraza: „Nu vă place, adresaţi-vă în instanţa de judecată”, ceea ce, în opinia sa, este incorect. „Primii care trebuie să respecte legea sunt autorităţile şi, poate, ar fi cazul să fie discutată posibilitatea instituirii unei subdiviziuni în cadrul Cancelariei de Stat care periodic să efectueze controlul executării legilor de către toate instituţiile puterii executive. De asemenea, ar fi cazul să fie stabilite şi proceduri de autoevaluare periodică, să existe un control intern. Lucrurile trebuie schimbate pentru că altfel oamenii lasă totul pe seama judecăţii”, a mai spus Galina Bostan.
Reforma sectorului justiţiei este fundamentată pe şapte piloni de bază: sistemul judecătoresc, justiţia penală, accesul la justiţie şi executarea hotărârilor judecătoreşti, consolidarea integrităţii actorilor din sectorul justiţiei prin promovarea măsurilor anticorupţie şi standardelor etice profesionale, contribuirea justiţiei la creşterea economică, respectarea drepturilor omului în sectorul justiţiei şi ultimul pilon, un sector bine coordonat, administrat şi responsabil.