logo

CAPC face recomandări la proiectul Legii cu privire la Centrul Naţional de Integritate


https://www.ipn.md/ro/capc-face-recomandari-la-proiectul-legii-cu-privire-la-centrul-national-de-integ-7967_1019008.html

Proiectul Legii cu privire la Centrul Naţional de Integritate, care urmează să preia activităţile desfăşurate în prezent de Comisia Naţională de Integritate, necesită îmbunătăţiri substanţiale, susţin experţii Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC), care au efectuat expertiza proiectului. Îmbunătăţirile se referă la condiţiile de eligibilitate a preşedintelui, vicepreşedintelui, membrilor, dar şi a inspectorilor de integritate. De asemenea, este vorba şi de modul lor de selecţie, modul de verificare a averilor în cazul autosesizărilor şi sesizărilor etc.

Autorul expertizei, Iulian Rusu, a declarat marţi, 17 martie, la o conferinţă de presă la IPN, că una dintre îmbunătăţirile recomandate ţine de finanţarea centrului. În proiect se precizează că aceasta depinde de Ministerul Finanţelor, dar totodată se specifică că în calitate de subiecţi care urmează a fi verificaţi de centru vor fi şi funcţionarii de la acest minister. „Considerăm oportun stabilirea altor reguli speciale de formare a bugetului pentru Centrul Naţional de Integritate, pentru că, în caz contrar, discutăm despre un conflict de prevederi şi de interese”, a declarat Iulian Rusu, precizând că bugetul acestei instituţii trebuie să fie independent de Ministerul Finanţelor.


Expertiza arată că sunt necesare şi completări în ceea ce priveşte mecanismul de declarare a nulităţii absolute a actelor emise cu încălcarea cerinţelor de absenţă a oricăror conflicte de interese, în special pentru actele normative şi judiciare. De asemenea, sunt necesare completări şi la nivelul răspunderii membrilor CNI şi subiecţilor care sesizează CNI pentru acţiuni ilegale, excluderea limitărilor faţă de confiscarea averii moştenitorilor etc. La fel, este necesar de clarificat care sunt rolul şi funcţiile membrilor Consiliului de Integritate, care face parte din Centru Naţional de Integritate, inclusiv modul lor de operare, remunerare pentru activităţile desfăşurate.

În raportul de expertiză se mai spune că proiectul conţine unele omisiuni, iar una din ele ţine de neajustarea prevederilor actelor legislative supuse modificărilor la prevederile speciale ce ţin de imposibilitatea aplicării sancţiunilor disciplinare în cazul încălcării regimului de integritate.

Expertiza CAPC este parte a proiectului „Expertiza coruptibilităţii proiectelor actelor normative şi legislative”, susţinut financiar de MATRA Rule of Law and Good Governance from Kingdom of the Netherlands.