logo

Capacitatea noului Guvern de a selecta prioritățile și de a le face față. Dezbatere IPN


https://www.ipn.md/ro/capacitatea-noului-guvern-de-a-selecta-prioritatile-si-de-8004_1095333.html

Un nou început mai totdeauna generează speranțe. Dacă există speranțe în mai bine legate de numirea noului Guvern condus de Dorin Recean, acestea în mare parte depind de câtă capacitate are acest cabinet de miniștri să înțeleagă care sunt cele mai importante probleme ale societății moldovenești la etapa actuală și să identifice cele mai bune soluții pentru ameliorarea acestora într-un timp cât mai scurt. Despre această capacitate au discutat ex-miniștri, lideri de partide de pe diferite paliere ale eșichierului politic, participanți la dezbaterea publică „Capacitatea noului Guvern de a selecta prioritățile și de a le face față”, organizată de Agenția de Presă IPN.

Igor Boțan, expertul permanent al proiectului, a declarat că, potrivit Constituției, Guvernul asigură realizarea politicii interne și externe a statului și exercită conducerea generală a administrației publice. În exercitarea atribuțiilor, executivul se conduce de programul său de activitate, acceptat de Parlament. Potrivit expertului, aceleași prevederi constituționale stipulează că un candidat la funcția de prim-ministru este desemnat după ce președintele țării consultă fracțiunile parlamentare. Acesta, în termen de 15 zile de la desemnare, cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului de activitate și a întregii liste a membrilor cabinetului de miniștri. Programul de activitate și lista membrilor Guvernului se dezbat în ședința legislativului, iar învestirea are loc urmare a votului majorității deputaților aleși.

„Aceste clauze din Constituție reies din teoria „contractului social”, care a fost elaborată încă în secolele XVII-XVIII. Aceasta ne spune foarte clar că conceptul de contract social presupune că oamenii renunță la drepturile lor, la suveranitatea lor și oferă împuterniciri în favoarea statului, Guvernului. Acest lucru este foarte important. Dacă vorbim despre ceea ce actualmente se întâmplă în Republica Moldova, programul Guvernului, acesta trebuie privit ca o formă de contract social. De fapt, primul contract social, cetățenii îl semnează atunci când votează. O majoritate parlamentară vine și în baza promisiunilor făcute alegătorilor, aștern pe hârtie un program de guvernare, acceptat de Parlament. Iată Guvernul are acest document, acest contract social”, a notat Igor Boțan.

Respectiv, cabinetul de miniștri, timp de patru ani, guvernează treburile publice în baza acelui document, care este emanația votului cetățenilor. Există posibilitatea ca mandatul să nu ajungă să fie dus la bun sfârșit ca urmare a nemulțumirii populației față de activitatea Guvernului. „De aici apare problema legitimității. Deci, dacă în timpul mandatului reprezentativ, cetățenii nu mai susțin Guvernul, acest Guvern își pierde legitimitatea. Din teoria politică rezultă dreptul cetățenilor la revoltă, atunci când nu sunt mulțumiți de modul în care Guvernul își onorează obligațiunile din așa-zisul contract social”, explică Igor Boțan.

Președintele Partidului Social Democrat European, Ion Sula, ex-ministru al agriculturii și industriei alimentare, consideră că și noul premier, Dorin Recean, a văzut incapacitatea precedentului executiv în ceea ce ține de funcționarea instituțiilor de stat. „Nu în zadar una dintre priorități este ordine și disciplină, a doua – revitalizarea economiei și a treia – securitatea în țară. Aici noi trebuie să constatăm că în ultimele 16 luni, practic, am văzut în Republica Moldova o stagnare, inclusiv a economiei. Am văzut cum au fost gestionate crizele per ansamblu în țară”, afirmă Ion Sula.

Potrivit lui, într-adevăr a existat contextul regional, războiul din Ucraina, criza energetică. Însă, una dintre cele mai mari probleme este modul în care sunt gestionate crizele. Or, tocmai de asta într-o țară există un Guvern, care trebuie să-și demonstreze capacitățile sale în momentul în care apar astfel de crize. „Este vorba despre factorul uman, care este un element important. Dar în ultima perioadă, practic, nu am văzut să fie atrași profesioniști. Pentru ca să poți gestiona crizele trebuie să ai capacități umane. Și din contra, am văzut că au fost înlăturați oameni din instituțiile statului – ministere, agenții – care nu sunt de culoarea politică respectivă”, a declarat fostul ministru.

Liderul PSDE spune că formațiunea sa i-a solicitat conducerii țării întrevederi. Și-a exprimat deschiderea de a împărtăși experiența pe care o au membrii partidului pentru a oferi alternativă în depășirea actualelor provocări.

Președintele interimar al Partidului Unității Naționale, Anatol Șalaru, ex-ministru al apărării, este de părere că prioritățile anunțate de noul guvern corespunde cerințelor zilei. „Vedem că instituțiile statului sunt într-o debandadă totală ca să nu zic mai grav. Și aceasta pentru că PAS-ul a urmat experiența proastă și nereușită a altor alianțe de guvernare de până la ei. Au numit în funcții cheie și în instituțiile statului persoane obediente, doar după criterii de apartenență de partid. Au inclus filtrul și au dat bătaie. Eu sper că domnul Dorin Recean va schimba situația”, a declarat liderul PUN.

Potrivit lui, într-adevăr, în instituțiile statului există multă corupție și era nevoie de o curățare. Dar, nici chiar așa încât să se ajungă să fie anunțate concursuri la care să nu vină nimeni. Mulți au plecat, iar cei care au rămas nu-și doresc să lucreze în instituțiile statului. „Pacea și securitatea în țară – toată lumea își dorește acum pace. S-a demonstrat că „vaca sacră” a Republicii Moldova care se numea neutralitate, nu ne poate proteja, dimpotrivă, ne poate aduce doar daună. Și e nevoie de securitate. În ce formă? S-a declarat că vrem să facem parte din noua arhitectură de securitate europeană, dar pentru asta este nevoie de mulți bani. Are Republica Moldova bani sau noi așteptăm în continuare să ne facă Uniunea Europeană, partenerii externi cadouri, cum am așteptat în toate domeniile, nu doar în cel militar și de securitate?”, a precizat Anatol Șalaru.

În ceea ce ține de revitalizarea economiei, fostul ministru spune că aceasta este foarte importantă, dar practic irealizabilă în condițiile în care nu este asigurată securitatea statului. Potrivit lui, economia se revitalizează prin condiții pentru investitori, dar în prezent, Republica Moldova, în opinia sa, nu este atractivă pentru investitorii străini care să vină să deschidă noi locuri de muncă, să aducă venituri în buget. „Sperăm că va fi așa ceva. Multe lucruri pe care și le-a spus Guvernul sunt frumoase, corespund cerințelor vremii, dar vă asigur că și celelalte guverne au făcut programe foarte frumoase și atractive, dar care nu s-au realizat, din mai multe considerente. În primul rând, nu avem cu ce, în al doilea - nu avem cu cine și în al treilea rând –nu avem o țară sigură din punct de vedere investițional”, a mai spus Anatol Șalaru.

Dezbaterea publică la tema „Capacitatea noului Guvern de a selecta prioritățile și de a le face față”, este a 274-a ediție de dezbateri din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.