În 2013, compania Südzucker Moldova a produs 99,5 mii de tone de zahăr – cea mai mare cantitate de la înfiinţarea companiei, în anul 2001. Acest volum a fost extras din aproape 700 de mii tone de sfeclă de zahăr, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al companiei.
Pe piaţa zahărului din Moldova activează trei operatori: „Magt-Vest” SRL (fabricile din Glodeni şi Donduşeni – circa 32% din întreaga capacitate de producere a ramurii), „Moldova-Zahăr” SRL (fabrica din Cupcini – 29% din capacitatea de producţie) şi ÎM „Südzucker Moldova” SA (fabricile din Drochia şi Făleşti – 39%).
Potrivit Südzucker Moldova, în anul 2013 productivitatea medie a sfeclei de zahăr de pe suprafeţele de materie primă a depăşit 40 t/ha. Compania a avut unul din cele mai lungi sezoane de procesare în istoria industriei de sfeclă de zahăr din Moldova – 100 de zile.
Graţie unei productivităţi bune şi preţurilor mai înalte de comercializare în raport cu preţurile regionale (mai mult de 700 lei/tona), sfecla de zahăr a devenit cea mai rentabilă cultură de câmp în Moldova. Venitul brut al gospodăriilor agricole de pe 1 hectar de plantaţie de sfeclă de zahăr a constituit aproximativ 7-8 mii lei, informează compania. Südzucker Moldova notează, în comunicatul de presă, că la majorarea competitivităţii zahărului moldovenesc a contribuit şi reducerea cotei TVA la acest produs până la 8%.
Preţul mediu al zahărului pe piaţa Republicii Moldova este de circa 790 dolari/tona, fiind considerabil mai mic decât cel la nivel regional – în Ucraina şi România, 830-840 dolari/tona.