logo

Cantinele sociale din Moldova operează cu fonduri insuficiente, studiu


https://www.ipn.md/ro/cantinele-sociale-din-moldova-opereaza-cu-fonduri-insuficiente-studiu-7967_1095700.html

Cantinele sociale din Republica Moldova operează cu fonduri insuficiente. Majoritatea prestatorilor întâmpină dificultăți în identificarea surselor de finanțare, în situația în care pentru 58% dintre serviciile cantine de ajutor social (CAS) bugetul disponibil le acoperă parțial necesitățile. Din cauza bugetelor limitate, costurile per prânz cald oferit de serviciile CAS sunt de asemenea reduse. Constatările se conțin într-un studiu prezentat de Keystone Moldova.

Într-o conferință de presă la IPN, Ana Prasolov, directorul proiectului „Parteneriate pentru servicii de cantină socială inclusive și durabile”, a menționat că principala sursă de finanțare pentru 60% din serviciile CAS o reprezintă mijloacele bănești obținute prin intermediul organizațiilor societății civile. Totodată, mai mult de jumătate din serviciile CAS sunt finanțate sau cofinanțate de către administrațiile publice locale. 

Din cauza bugetelor limitate, costurile per prânz cald oferit de cantinele de ajutor social sunt de asemenea reduse, circa jumătate din servicii operând cu costuri între 20 de lei și 35 de lei. 1/3 din serviciile CAS operează cu un cost de doar 15-18 lei pentru un prânz.

Ana Prasolov a declarat că la nivel național sunt practicate diverse forme de prestare a serviciilor CAS. Serviciile de cantină de ajutor social cu sediu pentru pregătirea bucatelor și servirea mesei constituie 85% din totalul acestor servicii din țară, urmate de cantina mobilă, întreprinderea socială de sprijin alimentar, pachete cu produse alimentare.

83% dintre beneficiari consideră că au nevoie de serviciul CAS mai mult de un an sau permanent. Gradul de satisfacție al beneficiarilor serviciilor CAS este înalt, majoritatea respondenților declarându-se foarte mulțumiți sau mulțumiți. Ponderea celor nu prea mulțumiți sau deloc mulțumiți este de doar 2%. Majoritatea beneficiarilor CAS preferă pachetele alimentare în locul prânzului cald oferit la cantina socială sau să ia mâncarea pregătită la pachet.

Ludmila Malcoci, director executiv Keystone Moldova, a declarat că studiul a fost elaborat în cadrul proiectului ,,Parteneriate pentru servicii de cantină socială incluzive și durabile”, finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat și implementat de IP „Keystone Moldova”, AO ,,Concordia. Proiecte Sociale” și I.R.M.S. „Diaconia”.

Potrivit ei, metodologia aplicată a fost una complexă. A fost aplicată analiza de birou a cadrului normativ. S-a efectuat un interviu standardizat pentru cartografierea serviciilor, dar și discuții tip focus grup cu reprezentanți ai administrației publice locale, cu prestatori de servicii CAS publici și privați. Au fost desfășurate interviuri în profunzime cu reprezentanți autorităților publice locale și centrale, dar și un sondaj de opinie cu privire la nivelul de satisfacție al beneficiarilor.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.