Canicula poate afecta cardiacii, bătrânii şi copiii
https://www.ipn.md/ro/canicula-poate-afecta-cardiacii-batranii-si-copiii-7967_964847.html
Canicula care s-a instalat în R. Moldova poate afecta cel mai mult persoanele cu afecţiuni cardio-vasculare, dar şi bătrânii şi copiii. Medicii îi avertizează pe aceştia să respecte reguli de precauţie pentru a evita insolaţia sau agravarea maladiilor.
Potrivit medicului-coordonator al Serviciului de Urgenţă din capitală, Eufalia Negreaţă, persoanele din grupul de risc nu trebuie să iasă din casă în intervalul dintre orele 11.00-17.00 în zilele caniculare. Dacă, însă, expunerea la soare este inevitabilă, atunci se recomandă protecţia cu pălării, ochelari de soare şi îmbrăcăminte din ţesături naturale, consumul sporit de lichide.
Medicii avertizează că cel mai protejat de radiaţiile solare trebuie să fie capul. În cazul producerii arsurilor, acestea pot fi tratate prin tamponarea pielii cu o cârpă moale, înmuiată în lapte sau în suc de aloe, fie prin aplicarea pe suprafaţa afectată a feliilor de morcov, castraveţi ori cartofi.
Totodată, este bine ca în această perioadă să se consume peste trei litri de apă pe zi, evitându-se alimentaţia bogată în grăsimi, alcoolul şi excesul de cafea.
Se mai impun măsuri de înlocuire a pierderilor de apă, săruri minerale şi vitamine, provocate de transpiraţie. Se pot consuma infuzii călduţe, uşor îndulcite cu zahăr sau îndulcitori artificiali, de izmă, soc, muşeţel, sunătoare şi, mai ales, de urzici, care taie senzaţia de sete. În zilele toride, alimentaţia vizează doar produse cu valoare calorică mică.
În cazul în care insolaţia provoacă leşin, victima trebuie culcată la umbră, cu picioarele mai sus decât restul corpului, descheindu-i-se hainele strânse şi dându-i-se să bea apă numai dacă poate ţine singură paharul. Dacă starea de inconştienţă persistă mai mult de câteva minute, victima trebuie culcată pe o parte şi imediat anunţat Serviciul de Urgenţă, spune sursa citată.