logo

Candidatura lui Iurie Leancă va fi propusă în fruntea unui grup parlamentar


https://www.ipn.md/ro/candidatura-lui-iurie-leanca-va-fi-propusa-in-fruntea-unui-grup-parlamentar-7965_1018599.html

Candidatura ex-premierului Iurie Leancă va fi propusă pentru conducerea Grupului parlamentar în dialog cu Uniunea Europeană privind agenda de asociere. Anunţul a fost făcut de către preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune. Spicherul a mai spus că regretă că Iurie Leancă nu mai este premier şi speră că acesta va avea un rol important în Parlament, transmite IPN.

„În primul rând, eu regret că dumnealui nu s-a regăsit în calitate de prim-ministru, deoarece chiar şi dacă am lucrat împreună o perioadă relativ scurtă, am găsit în el înţelegerea şi curajul necesar pentru a porni lucruri importante şi majore. Nu mai vorbim de susţinerea şi imaginea lui ca persoană integră şi ca profesionist din exterior. În acelaşi timp, eu sper că, fiind deputat şi fiind colegi, el se va regăsi şi va avea un rol important şi în Parlament. Probabil, fac şi o premieră – voi propune candidatura lui să conducă acel Grup parlamentar în dialogul cu Uniunea Europeană pe agenda de asociere”, a menţionat Andrian Candu.

Preşedintele Parlamentului şi-a exprimat speranţa că şi colegii din PLDM, dar şi întreg corpul parlamentar, vor susţine candidatura lui Iurie Leancă în acest sens. „Sper foarte mult ca noi, Republica Moldova, corpul parlamentar să nu pierdem o sursă atât de importantă pentru interesele statului, fiindcă dumnealui are experienţă de prim-ministru, ministru de externe şi eu sunt sigur că, pe tărâm parlamentar, noi vom putea profita, în sensul bun al cuvântului, de experienţa şi expertiza dumnealui”, a notat Andrian Candu.

Partidul Liberal Democrat a înaintat un alt candidat pentru funcţia de prim-ministru, după ce Guvernul Leancă II nu a întrunit numărul necesar de voturi în Parlament. Pentru învestirea noului Guvern în frunte cu omul de afaceri Chiril Gaburici au votat deputaţii din Partidul Comuniştilor, Partidul Democrat şi Partidul Liberal Democrat, cu excepţia lui Iurie Leancă şi Eugen Carpov.