logo

Candidatul PPPDA va insista să participe la negocierile moldo-ucrainene privind Nistru


https://www.ipn.md/ro/candidatul-pppda-va-insista-sa-participe-la-negocierile-moldo-ucrainene-privind--7965_1041971.html

Candidatul Partidului Politic Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, susține că, din prima zi după alegeri, în calitate de primar, va insista să participe la toate negocierile moldo-ucrainene ce vizează viitorul Nistrului. Totodată, având atribuții în domeniul cooperării cu administrația publică centrală, va cere maximă transparență pe acest subiect. Declarații în acest sens, candidatul PPPDA a făcut în cadrul unei conferințe de presă susținute la Vadul lui Vodă, duminică, de Ziua Nistrului, 27 mai, transmite IPN.

Potrivit lui Nastase, municipiul Chișinău este aprovizionat cu apă potabilă în proporție de 85% din Nistru, iar Stația de pompare a apei din Vadul lui Vodă reprezintă un obiect strategic, care asigură cu apă orașul și suburbiile. „În anul 2016, care a fost unul secetos, eram la un pas de oprirea stației, întrucât debitul Nistrului a scăzut până la aproape opt metri. Eram la doar 10 centimetri de cota critică, după care stația ar fi fost în imposibilitate de a pompa apă pentru oamenii din capitală”, a notat candidatul.

În opinia sa, riscul catastrofei ecologice și umanitare a apărut în urma acțiunilor autorităților din Ucraina în administrarea Complexului Hidroenergetic Nistrean. Andrei Năstase consideră că peste doi ani, acest pericol va deveni unul iminent, dacă în urma înțelegerii celor două guverne,  Ucraina, în amonte, va construi cele șase hidrocentrale. „Cunoaștem foarte bine că negocierile pe acest subiect sunt netransparente, iar excluderea unor experți din societatea civilă demonstrează că există înțelegeri obscure cu guvernarea de la Kiev”, a spus candidatul.

Potrivit lui, cea mai gravă consecință o reprezintă pericolul degradării și distrugerii ecosistemelor din cursul inferior al râului Nistru, ceea ce va genera costuri exorbitante pentru identificarea unor surse alternative de apă potabilă, dar și pericolul real ca populația Republicii Moldova, inclusiv cea din stânga Nistrului și peste un milion de oameni din regiunea Odesa să rămână fără sursa principală de apă potabilă.

Prezentă la conferinţa de presă, lidera Partidului Acțiune şi Solidaritate, Maia Sandu, a declarat că este trist ca Ziua Nistrului să fie sărbătorită în împrejurări atât de îngrijorătoare create de negocierile autorităților de la Kiev și cele de la Chișinău. „Avem o guvernare care ne fură totul, până și apa. Ceea ce trebuie să facem noi acum este să scăpăm de guvernarea aceasta și la nivel local și la cel central și să alegem o guvernare care să ne reprezinte și să ne apere interesele. Să ne mobilizăm pe 3 iunie și să mergem la vot! Să avem în fruntea primăriei un om care să ne reprezinte și să ne ajute să păstrăm inclusiv Nistrul și pentru noi, dar și pentru generațiile viitoare”, a mai spus politiciana.

Nistrul este cel mai mare râu din Republica Moldova şi al nouălea ca mărime din Europa. Are un debit anual de circa 10 km3. Este sursa principală de apă potabilă pentru capitala Republicii Moldova și un șir de localități riverane acestuia, își are începutul în Ucraina, izvorând în apropiere de granița cu Polonia. În anul 2008, printr-o hotărâre de Parlament s-a instituit Ziua Nistrului în ultima zi de duminică a lunii mai.