Candidatul independent la funcția de deputat pe circumscripția electorală uninominală numărul 24 Chișinău, Artur Croitor, propune viitorului Parlament un program de acțiuni pentru schimbarea situației în domeniul administrativ, economic, social și cultural.
Într-o conferință de presă la IPN, Artur Croitor a spus că își dorește crearea „unei noi Moldove – o Moldovă a viitorului”, dar pentru aceasta, spune el, trebuie schimbat „regimul de guvernare odios”. Pentru o funcționalitate mai bună a statului, candidatul propune fortificarea atribuțiilor președinției țării, lichidarea funcției de premier, cu atribuirea guvernării președintelui. Parlamentul trebuie să aibă două camere: Camera reprezentanților și Denatul. Primii trebuie selectați pentru trei ani, iar în Senat pentru șase.
În economie reformele trebuie să înceapă cu reinventarierea bunurilor publice pentru a aprecia potențialul economic al populației și al țării. E nevoie să fie instituit un organ de atragere a investițiilor și se cere votarea Legii lustrației. Candidatul propune revizuirea tuturor înțelegerilor aprobate de Parlament, de la independență încoace, și dacă vor fi identificate abuzuri, să fie anulate, iar persoanele responsabile să fie pedepsite. De asemenea, trebuie facilitată posibilitatea de inițiere a afacerilor, oferind granturi și credite avantajoase la condiții.
Candidatul mai spune că persoanele apte de muncă trebuie asigurate cu locuri de muncă bine plătite, iar protecția socială trebuie extinsă. În cazul celor care nu sunt apți de muncă, statul să fie obligat să le asigure alocații nu mai mici de minimumul de existență. Fiecare cetățean să aibă parte de o alimentație sănătoasă, îmbrăcăminte pentru toate anotimpurile, servicii de comunicație, posibilități de a procura sau închiria o locuință.
Candidatul s-a referit și la infrastructura distrusă, parcurile neîngrijite, clădirile construite haotic. El spune că trebuie pus accentul pe păstrarea moștenirii istorice. Artur Croitor propune crearea unui fond al culturii, care va fi suplinit din mai multe surse, inclusiv din bugetul de stat, granturi, donații și o parte din impozitele persoanelor fizice și juridice. Totodată, trebuie creată o comisie care anual va aproba bugetul pentru cultură, va inspecta obiectele cultural-istorice, va organiza concursuri culturale. Candidatul a mai spus că trebuie aprobate și implementate standarde în domeniul ecologiei și sanitației. De asemenea, e nevoie să fie susținută societatea civilă și asigurată libertatea presei.